Konečné výsledky sbírky, zveřejněné nyní, jsou povzbuzující. Celkem bylo v náchodském regionu prodáno 10 754 kytiček a na celorepublikový účet sbírky bylo posláno 227 993 korun. V porovnání s loňským rokem je to o 483 kvítků a o 11 405 korun více.

Letošní zaměření sbírky bylo více než aktuální, a to na prevenci nádoru plic, který má ze všech nádorových onemocnění nejvyšší úmrtnost. Cigareta je bohužel součástí každodenního života mnoha dospělých. Ale co je obzvlášť varující, i života mnoha mladých lidí a dokonce i dětí.

Výsledek sbírky je potěšující

„Počasí letos bylo na charitativní sbírku v podstatě jako dělané. Nebylo ani příliš vedro, ani zima. Dokonce ani nepršelo, jako tomu bylo jiná léta. Členové náchodské pobočky Ligy proti rakovině, která už dvacet let působí na poli protinádorové prevence, připravili celou sbírku ve spolupráci s patnácti středními školami a skauty v mnoha městech a obcích Náchodska, Broumovska, Policka, Trutnovska, Novoměstska a Jaroměřska," informovala členka organizace Renata Lelková.

Největší pochvalu ze škol si podle Lelkové právem zaslouží Obchodní akademie Náchod, která díky svým žákům a pedagogům přispěla do sbírky částkou 30 894 korun, druhá byla Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotní škola Trutnov s 29 982 korunami a na třetím místě se umístila Střední škola propagační tvorby a polygrafie Velké Poříčí s 29 701 korunami.

Výborného výsledku dosáhlo také Městské gymnázium a střední odborná škola Úpice s nejvyšším vybraným průměrem na jednu kytičku 23,06 korun a náchodští skauti s 22,05 korunami.

„Opět se potvrzuje, že náchodský region je oblastí, kde lidem není zdraví lhostejné a kde má Květinový den každoroční vstřícné přijetí a podporu. Zároveň je také důležité, že významná část výtěžku sbírky se vždy vrací zpět do regionu, například pro Hospic Anežky České v Červeném Kostelci," dodala Renata Lelková.