Oproti předešlým ročníkům se bude pátrat po nejlepším mladém chemikovi nejen v Pardubickém kraji, ale i v okresech Kolín, Benešov, Kutná Hora, Nymburk, Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

Soutěž určená žákům devátých tříd základních škol začala koncem listopadu a potrvá až do února, kdy se uskuteční slavnostní vyhlášení.

Letošní počet 67 přihlášených škol je rekordní a slibuje až do konce napínavé klání.

„Přínos této tradiční soutěže spatřuji v podpoře zájmu žáků o chemii, která je právem považována za obor 21. století a nesmazatelně patří k městu Pardubice a našemu kraji,“ říká radní Pardubického kraje zodpovědná za oblast školství Jana Pernicová.

Stejně jako vloni soutěžící změří své síly ve třech kategoriích. Testová část je dvoukolová a první kolo se uskuteční přímo na půdě základní školy. Ti nejúspěšnější se pak 31. ledna rozjedou do Pardubic, kde je přímo ve Střední průmyslové škole chemické čeká další test a zkouška laboratorních dovedností.

Žáci nesoutěží jen za sebe, ale i za svého učitele. Na základě výsledků, kterých v testové části dosáhnou, bude vyhlášen nejlepší učitel chemie.

Třetí soutěžní kategorií je projektová část. Ta vyžaduje týmovou spolupráci a je tedy určena kolektivům celých tříd. Od listopadu do konce ledna žáci pracují na projektu, jehož zadání určila Střední průmyslová škola v Pardubicích. Téma letošního projektu zní: Chemie a potraviny. Vypracované projekty budou prezentovány 30. ledna v prostorách SPŠCH v Pardubicích. Jména nejlepších mladých chemiků se dozvíme na slavnostním vyhlášení výsledků, které se uskuteční 9. února v pardubickém ABC Klubu Na Olšinkách.