Jak nám řekla Zuzana Vlachová, vrchní sestra transfuzní stanice, darovat krev se včera v rámci této akce rozhodli nejen mladí lidé, ale i ti starší. Darovat svou krev přišlo včera do náchodské transfuzní stanice téměř 20 lidí.

„Bylo to půl na půl – někteří lidé k nám dnes přišli vyloženě na základě této valentýnské akce – přečetli si v novinách výzvu, anebo viděli plakátek. Druhá polovina lidí přišla v rámci pravidelného darování krve,“ uvedla Zuzana Vlachová.

Jak vrchní sestra zároveň dodala, ženy mohou darovat krev po osmi týdnech, a to maximálně čtyřikrát do roka. Muži mohou darovat krev pětkrát za rok, přičemž nejkratší interval mezi jednotlivými odběry je rovněž osm týdnů. Ženy po porodu mohou přijít darovat krev po půl roce od porodu, zároveň však měsíc poté, co skončí s kojením svého potomka.

V Náchodě je třeba se k odběrům objednat podle jednotlivých krevních skupin. Prvodárci, kteří nevědí, jakou krevní skupinu mají, mohou podle vrchní sestry Zuzany Vlachové přijít kdykoliv.

Těší ji pocit, že může pomoci

Do náchodské transfúzní stanice přišla včera ráno také Lenka Čermáková z Jaroměře. „Ještě nikdy jsem krev nedarovala, jsem tu dnes poprvé,“ svěřila se nám téměř 45letá žena, která se dozvěděla o valentýnské akci z novin. Ta vzala s sebou i svého nejstaršího 25 letého syna s jeho o rok mladší snoubenkou.

„Už před dvěma roky jsme chtěli právě se synem darovat krev. Byli jsme tenkrát v Hradci Králové. Tam to ale nakonec nedopadlo, protože já jsme byla po operaci a syn po infekci. Nemohli jsme tedy tenkrát krev darovat, proto jsme se rozhodli pro dnešní den,“ vysvětlila nám Lenka Čermáková.

„Mám z toho dobré pocity, jsem spokojená s personálem, uvidím, zda mi nebude potom špatně, což ale nepředpokládám,“ uvedla prvodárkyně Čermáková, kterou zároveň také těší pocit, že její krev může někomu pomoci.

Někteří prvodárci nemají do té doby, než darují krev, ani potuchy o tom, jakou mají krevní skupinu. „Mám A plus, to vím bezpečně. Mám totiž už čtyři děti, takže to mám zjištěné,“ se smíchem nás ujistila žena.

Vrchní sestra transfúzní stanice Náchod, Zuzana Vlachová, říká: „Nejvzácnější skupinou je nula negativní“

Co čeká dárce krve při první návštěvě transfúzní stanice?
Nejprve se odebere vzorek krve, z něhož se určuje krevní skupina. Pan doktor poté napíše všechny získané výsledky do počítače, načež je zhodnotí. Potom si k sobě zavolá dárce, důkladně ho vyšetří a následně ho buď pustí nebo nepustí k odběru.

Pokud je dárce puštěn k odběru, co následuje dál?
Vlastní odběr na sále trvá pět až sedm minut, maximálně 15 minut. Potom dárce dostane poukázku na občerstvení a žetonek na kávu, současně mu jsou vyplněna všechna potvrzení pro mzdovou účtárnu.

Co se děje po odběru?

Po odběru se vyšetřují žloutenky typu B a C, dále HIV, protilátky a krevní skupina. Pokud sem lidé chodí pravidelně, mají povědomí o svém zdravotním stavu. Je to pro ně dobré, protože vědí, že jsou relativně v pořádku.

Co se děje se získanou krví?
Krev má expiraci 42 dnů, uchovává se v lednici při teplotě 2 – 8 stupňů Celsia.

Jaká krevní skupina vám v současné době chybí?
Momentálně nemáme v lednici žádnou krizi. Nejvzácnější krví je 0 negativní, té je v populaci nejméně.