Změny radnicím umožnila novela zákona o místních poplatcích. Podle ní mohly zvýšit místní poplatek za odpad až do částky tisíc korun za osobu. Až k takovému kroku se ve městech neodhodlali, avšak o něco málo někde poplatky podraží.

Nový systém vymysleli v Náchodě. Doposud museli všichni obyvatelé města platit 500 korun ročně. Kdo zaplatil do konce března, ten dostal slevu a mohl uhradit jen 450 korun. Jenže vloni se zvýšil počet neplatičů a město tak muselo dotovat svoz odpadu více penězi ze svého rozpočtu, které se mohly využít jinde. Proto se radnice rozhodla s tím něco dělat.

„Chceme občany především motivovat k tomu, aby uhradili poplatek včas, čímž mohou výrazně ušetřit. Zároveň si od toho slibujeme snížení počtu neplatičů a zlepšení výběru poplatku," vysvětluje náchodský starosta Jan Birke.

Poplatek za odpad se tak letos zvýšil na 650 korun. Avšak kdo ho uhradí jednorázově do konce února, získá slevu 200 korun a zaplatí jen 450 korun. Kdo zaplatí od března do konce května, bude mít slevu 150 korun.

Dávají motivaci platit včas

Také v Polici nad Metují změnili výši poplatku. „Rozhodli jsme se motivovat včasné zaplacení zvýhodněnou částkou," říká polická starostka Ida Jenková. Při zaplacení celého poplatku do konce března lidé dají 500 korun jako tomu bylo dosud, při platbě od dubna už to bude o sto korun více.

Slevy mají studenti či důchodci

Poplatek za odpad se letos hradí jinak také v Meziměstí, avšak tady radnice vytvořila několik skupin zvýhodnění. Základní sazba je nyní 500 korun na poplatníka za rok. Kdo zaplatí celý poplatek už do konce ledna, přijde ho to na 460 korun. Sníženou sazbu poplatku ve výši 320 korun přiznává město studentům středních odborných učilišť, středních škol a vysokých škol, kteří jsou přechodně ubytováni mimo jejich trvalé bydliště. Sníženou sazbu ve výši 440 korun zaplatí poplatníci, kterým je více než sedmdesát let. A také poplatníci, kteří jsou držiteli invalidního průkazu.

V Teplicích nad Metují je od ledna základní sazba poplatku za odpad 600 korun a úlevy ve výši 180 korun město poskytuje poplatníkům starším sedmdesáti let a studentům přechodně ubytovaným mimo území města. Slevu 120 korun pak mají ti, kteří poplatek uhradí jednorázově do konce března.

To v Broumově podražil poplatek za odpad plošně o sto korun na 580 korun. Naopak třeba v Jaroměři o zvýšení poplatku neuvažovali a obyvatelé města tak budu dál platit 400 korun na osobu.

Některá města nemají zaveden jednorázový místní poplatek za odpad, ale vybírá se úhrada za svoz a odstraňování komunálních odpadů od fyzických a právnických osob na základě smlouvy. Takovými jsou třeba Nové Město nad Metují či Červený Kostelec.