„Máme v Náchodě nové nádraží, tak ještě ten špitál. Pořád se o tom mluví, ale ani nevím, jak to má vypadat," sdělila svůj dojem pacientka Alena Středová.

Nad přesným termínem zahájení stavby však stále visí otazník. Bude to letos, nebo za rok? Kdyby šlo vše hladce, kopne se do země nejdříve na konci letošního roku. Příprava takzvané první etapy modernizace nemocnice je totiž stále ve fázi zpracovávání projektové dokumentace pro provedení stavby. Ta má být dokončena do 4. května. Pak teprve kraj, který je vlastníkem nemocnice a stavbu bude platit, vypíše soutěž na stavitele.

„Předpokládá se, že zhotovitel stavby bude vybrán do konce roku 2015. Zahájení první etapy výstavby Oblastní nemocnice Náchod se plánuje na konec roku 2015," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Vedení kraje stále trvá na tom, že pravděpodobná doba výstavby bude dva a půl roku včetně nastěhování jednotlivých oddělení a pacientů a zkušebního provozu.

Není ale vyloučeno, že ani letos se nic zásadního v dolním areálu nemocnice dít nezačne. Stačí, když se někdo z uchazečů v soutěži na stavitele odvolá, a rázem bude vše jinak. To už se v minulosti stalo. A dá se očekávat, že o obří miliardovou zakázku svedou v době trvající krize ve stavebnictví velcí hráči tohoto odvětví průmyslu tvrdý boj. Pak se může vše protahovat. Bez ohledu na to, jestli pacienti potřebují lepší podmínky, aby se v Náchodě dál mohli léčit.

Posun o šest týdnů

„Výběrové řízení na dodavatele stavby bude plynule navazovat na vypracovanou projektovou dokumentaci a potom samozřejmě ve značné míře záleží na průběhu veřejné soutěže prodlužování na základě vznesených dotazů a námitek," připouští tuto možnost hejtman Franc.

Projekt, připravovaný už několik let, se přitom v poslední době mírně mění, a samotné odevzdání dokumentace se proto posunulo o šest týdnů.

Šlo převážně o menší změny v projektu, jak mají vypadat jednotlivá oddělení nových pavilonů. Požadavky a nároky na stavbu mají vycházet ze současného stavu zdravotnictví a hlavní je prý zajistit moderní, efektivní a ekonomicky stabilní nemocnici, která bude schopna poskytovat zdravotní péči na nejvyšší úrovni a v širokém spektru oborů a současně vytvářet podmínky pro řádnou ambulantní péči.

„Změny v každém případě zvyšují užitnou hodnotu nemocnice a prodražení výstavby oproti původní předpokládané hodnotě neočekáváme," uvedl hejtman Franc. Dříve se vyjádřil, že oproti rozpočtem plánované ceně by ta vysoutěžená mohla být podstatně levnější, neboť ceny stavebních prací šly v důsledku boje firem o zakázky v posledních letech rapidně dolů, a to třeba i o více než dvacet procent.

Nové povolení nebude podle kraje třeba

Kraj avizoval, že prováděné úpravy v projektu by neměly nijak odsunout samotnou realizaci stavby. Se změnami v projektu už třeba nebude nutné měnit nebo vydávat nové stavební povolení ani rozhodnutí o umístění stavby. Tím by se vše ještě zdrželo.

„Díky činnosti supervizorů byla navržena taková řešení, která podstatně zvýší užitnou hodnotu stavby ze zdravotnického pohledu," uvedl radní Josef Dvořák, který má na starosti oblast investic.

Bez nové stavby pacienty lepší prostředí nečeká

Už od devadesátých let se plánuje, že nemocnice v Náchodě projde modernizací. Tedy že staré dosluhující budovy se studenými a velkými chodbami, okny, kterými táhlo, či pokoji, na nichž pacienti nemají velké soukromí a mají asi stejný komfort prostředí jako před čtyřiceti lety, nahradí nové pavilony.

Původně se měly stavět postupně jednotlivé pavilony, jako k tomu došlo u ambulantního pavilonu v dolním areálu nemocnice. Zhruba před šesti lety se ale začal intenzivně připravovat projekt nový. Při modernizaci se v první etapě počítá s výstavbou několika spojených nových budov, jedné centrální a dalších navazujících lůžkových, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť. Obnova se má v první fázi dotknout i 180 lůžek, která díky rekonstrukci nabídnou pacientům daleko větší pohodlí.

O rekonstrukci celého areálu se hovoří už několik let. Některé stávající budovy náchodské nemocnice jsou ve špatném stavu. Bez rekonstrukce vyjde podle jejího bývalého vedení jen holé udržení provozuschopnosti nemocnice na sto milionů korun ročně. Stejně tak jen opravy stávajících objektů nevyřeší nevhodné prostorové uspořádání. Navíc operační sály nevyhovují současným normám a hygienici jejich provoz povolují pod podmínkou, že v dohledné době se postaví nové. Kraj nedávno oznámil, že letos se alespoň zrekonstruují ortopedické operační sály. Nevýhodou nemocnice také je rozdělení do horního a dolního areálu nemocnice.

Oblastní nemocnice Náchod je po státní Fakultní nemocnici v Hradci Králové největším zdravotnickým zařízením v Královéhradeckém kraji. V rámci své spádové oblasti slouží v některých oborech oblasti s více než sto padesáti tisíci obyvateli. Na svých odděleních má 650 lůžek.