„Ono to bude jen místo pro přecházení, ne přechod? Takže to vlastně vůbec nic neřeší a v horším případě občas bude nějaká mrtvá chodkyně (nebo chodec), která/ý bude místo pro přecházení mylně považovat za přechod pro chodce a podle toho se bude chovat ke své zkáze," reagoval v diskuzi na facebooku Martin Adámek z Náchoda. Myslí si, že než místo pro přecházení je bezpečnější stávající situace, kdy chodec alespoň ví, že nemá přednost.

„Když přejdeme do stavu, kdy se chodec začne mylně domnívat, že má přednost, tak to jen zvýší počet výjezdů zdravotnické záchranné služby," konstatoval Adámek.

Naopak Kateřina Štimová je přesvědčená, že každý občan Náchoda už snad pozná rozdíl mezi přechodem pro chodce a místem pro přecházení. „Chce to opatrnost a plnou pozornost v obou případech. A když tohle nestačí, tak pak už snad jedině teleport, ne?" snaží se trochu odlehčit situaci.

Další z obyvatelek Náchoda, vystupující na facebooku pod jménem Míša Pročková, s tímto názorem zcela nesouhlasí. „Lidé kolikrát vlítnou na přechod a nepodívají se vpravo, ani vlevo. Myslí si totiž, že mají absolutní přednost. A to bych vždycky nejraději vylítla z auta a dotyčného profackovala," vyjádřila se poněkud rozčíleně.

Jan Felgr navrhl, že uspokojivým řešením celé situace by mohl být dočasný přechod pro chodce, a to během oprav průtahu města.

NESTRAŠIT NEHODAMI

Do debaty se zapojil i velitel náchodských městských strážníků Petr Valica a požádal diskutující, aby hlavně nestrašili krveprolitím a mrtvými chodci.

„Pokud mám správné informace, tak z hlediska nehodovosti jsou místa pro přecházení statisticky vyhodnocena jako bezpečnější než přechody pro chodce," sdělil Valica a odkázal na zákon 361/2000 Sb., ve kterém se prý uvádí, že ani na přechodu pro chodce nemá chodec absolutní přednost, jak se stále někteří mylně domnívají.

ŘIDIČI I CHODCI SE MUSÍ NAVZÁJEM RESPEKTOVAT

„Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy…, …Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem… Na druhou stranu řidič nesmí ohrozit nebo omezit chodce, který přechází pozemní komunikaci po přechodu pro chodce nebo který zjevně hodlá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před přechodem pro chodce," citoval Valica a zdůraznil: „Dle mého názoru je vše jen o ohleduplnosti, toleranci a elementárním dodržování BESIP."

Z důvodu výstavby tohoto nového místa pro přecházení přes komunikaci II/303 v Kladské ulici bude částečně omezený provoz na chodníku a cyklostezce v této ulici u provozovny Koupelny Ptáček. Stavební práce by měly být koordinovány tak, aby byla vždy jedna strana chodníků průchozí.

„Zabezpečení možnosti přecházet ulici Kladskou, navíc v době náročné rekonstrukce průtahu Náchoda, pro nás je prioritou a proto město také celou akci, přestože jde o krajskou komunikaci, zafinancuje," uvedl náchodský starosta Jan Birke.

Mezi těmi, kteří nové místo k přecházení uvítají, je například Petra Valentová. Přes silnici přechází v těchto místech prý denně. „Jestli se jedná o místo pro přecházení, nebo přechod pro chodce v obou případech je nutná pozornost a nespoléhat se, že vás auta pustí. Není to jejich povinnost," připomněla také ona.

MÍSTO K PŘECHÁZENÍ MÁ BÝT DO KONCE ŘÍJNA

Na nebezpečí přecházení přes Kladskou ulici upozornila před nedávnem na facebookovém profilu náchodského starosty maminka, která se kvůli hustému provozu obávala o zdraví svého syna. Ten tudy několikrát týdně chodí na fotbalové hřiště. S prosbou o rychlé řešení se přidalo i mnoho dalších obyvatel Náchoda.

Nové místo k přecházení, ke kterému bylo nejprve potřeba získat stavební povolení, by mělo být hotové do konce měsíce.