Opravený klášter si přišlo prohlédnout rekordních čtyřicet tisíc návštěvníků. Dalších jednadvacet tisíc se zúčastnilo kulturních a vzdělávacích akcí.

„Revitalizované prostory kláštera byly vloni využívány zejména k pořádání kulturních akcí a konferencí, seminářů či odborných workshopů. Měli jsme tu například ilustrátorské workshopy pro děti, filmový workshop zahraničních studentů FAMU či výtvarné plenéry Národní Galerie Praha," informovala Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

V klášteře se setkali také pracovníci z informačních center Královéhradeckého a Pardubického kraje. Konala se tu rovněž výstava ilustrací Zlatá stuha, Dobročinný večer pro Broumovsko nebo mezinárodní klavírní soutěž Broumovská klávesa.

„V podobném duchu budeme pokračovat i letos. Revitalizované prostory budou využity už teď od ledna pro nové semináře firemního vzdělávání nebo nový vzdělávací program pro děti s názvem Skriptorium," doplnila Kateřina Ostradecká.

I když hlavní projekt revitalizace benediktinského kláštera a jeho zahrady byl v loňském roce dokončen, stavební úpravy menšího rozsahu budou v budově kláštera pokračovat i během letošního roku.

V současné době se pracuje například na opravě poslední zbývající fasády na východní stěně kláštera nad řekou Stěnavou.

„Chystáme také projekt nové samostatné expozice kopie Turínského plátna, která je významným artefaktem a také velkým lákadlem broumovského kláštera a zaslouží si bližší pozornost," uvedla Kateřina Ostradecká.

Do budoucna je prý v plánu i obnova presbytáře, knihovny, sakristie a rajské zahrady, a také restaurování zbývajících fresek.

„Samozřejmě bude záležet, na tom, zda se podaří na tyto akce sehnat finance," dodala Kateřina Ostradecká.