V okamžiku, kdy byl zvolen prezidentem Miloš Zeman, sejmul ze stěny ve své kanceláři v blízkosti svého stolu obraz s portrétem prezidenta Václava Klause a nahradil ho obrazem se svým vlastním fotografickým portrétem.

„Mělo to prozaický důvod. Pod tíhou starostí a různých nepříznivých peripetií jsem se chystal pověsit. Pak jsem ale situaci přehodnotil s tím, že bych rád dokončil svou práci starosty do konce volebního období, tak jsem místo sebe pověsil na zeď sebe, ale pouze a doslova obrazně," žertuje Hubka.

Ve skutečnosti to bylo trochu jinak. Hubkovi se nelíbilo, že jeho někteří kolegové v zemi po vyhlášené amnestii začali ze stěn sundávat prezidenta Klause. „I když jsem volil knížete Karla Schwarzenberga a ne Miloše Zemana, můj čin nemá politický podtext. Volbu respektuji, ale žádný zákon mi neukládá, aby v mé kanceláři visel portrét Miloše Zemana. Chtěl jsem zůstat neutrální a bylo mi líto, že místo, kde byl původně portrét Klause, by zůstalo nevyužito. Proto jsem se rozhodl pro kompromisní variantu a pověsil tam sebe," vysvětluje Hubka.

Starosta si je vědom toho, že jeho žert nemusí být všemi pochopen, ale těžkou hlavu si z toho nedělá. „V práci jsem teď přítomen vlastně neustále, tedy nejen v pracovní době, ale také o sobotách, nedělích, svátcích i dovolené. Prostě pořád. Kromě toho se spolu občas radíme před důležitými rozhodnutími. Navíc, když nejsem s něčím spokojen, tak to sobě můžu přímo důrazně sdělit, jak se říká, z očí do očí," směje se starosta Hubka.

Jeho portrét v kanceláři vidělo už několik lidí a všichni to považovali za pořádně vypečený vtip.

HYNEK ŠNAJDAR

Čtěte také:  Starostové, pověsíte si portrét Miloše Zemana?