Zdálo by se, že každý ví, že jízda na terénních motorkách je zde zcela nežádoucí. Zakazuje ji dokonce zákon nejen v CHKO Broumovsko, ale prakticky v každém chráněném území a také ve všech lesích na území našeho státu.

Bohužel najdou se i tací, kteří to neví nebo nechtějí respektovat. V posledních dvou letech přibývá stížností ze strany veřejnosti na nárůst nelegálního ježdění terénních motorek v CHKO Broumovsko.

„Bezohledným jednáním některých motorkářů je kriticky postižené okolí Stárkova, Vysoké Srbské, Bezděkova nad Metují, Velkých Petrovic a Velkého Dřevíče, ale také severní část chráněného území podél státní hranice s Polskem, Adršpašsko a Zdoňovsko. Vrcholem arogance a agresivity jezdců jsou nedávno zaznamenané průjezdy po okrajích národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály nebo jízda po turistických stezkách v oblasti Broumovských stěn. Přitom nejde jen o rušení zvířat, ptáků v hnízdění, ničení cest, vyjíždění hlubokých rýh na cizích pozemcích, poškozování stromů odřením kořenových náběhů nebo rozjíždění drobných vodních toků. To zásadní je ostrý konflikt ve využívání území, kdy většina trpí darebáctvím několika neukázněných jezdců," uvedl Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko.

Motorkář.Zda se vyskytují neukáznění motorkáři i na Policku, jsme se zeptali Idy Jenkové, starostky Police nad Metují: „Všichni víme, že na Policku má motocyklový sport velkou tradici. Víme, že vznikem CHKO Broumovsko letos je to 25 let se tento sport v našem území zrušil. Motorky a čtyřkolky jsou oblíbené. Vlastní je organizovaní i neorganizovaní. Co se spolupráce s automotoklubem týká, tak je velmi dobrá. Otázkou jsou motorkáři, kteří si jezdí kdy chtějí, kde chtějí. Nectí žádná pravidla. Jsou rychlí, nečitelní. To jim pomáhá k anonymitě a nám je naopak překážkou. Apel na přirozenou slušnost, ochranu majetku a přírody se u bezohledných motocyklistů míjí účinkem. Represe je zcela nemožná. A teď co s tím?"

Malé není ani nebezpečí, že vás bezohlední motorkáři zraní, protože ve svém sportovním zápalu vystavují běžné turisty na cestách a pěšinách stejnému riziku, jako svým lehkomyslným „dováděním" vystavují sebe.

VŠICHNI NEPATŘÍ DO JEDNOHO PYTLE

Nebylo by dobré strkat všechny vyznavače motokrosu do jednoho pytle. Je určitě mnoho těch slušných, co pro svůj koníček a sport vyhledávají pouze schválené tratě a povolené tréninkové plochy. Bohužel ale přibývá těch druhých. Povolených míst, kde lze tento sport provozovat legálně, totiž není mnoho.

Motokros v této hustě obydlené krajině naráží na množství jiných oprávněných zájmů. V první řadě na vlastnická práva majitelů pozemků, dále například na odůvodněné požadavky uživatelů honiteb na klid pro zvěř. Hlučnost terénních motorek vadí i obyvatelům obcí a majitelům rekreačních objektů a samozřejmě turistům. I tam, kde by se snad nějaká tréninková plocha dala úředně povolit, není jednoduché najít obecnou shodu a projít přes proceduru schválení územního plánu až k územnímu rozhodnutí pro nové sportoviště.

„Zkušenosti naznačují, že různé tréninkové plochy nebo povolené závody působí jako magnet i pro nelegální jezdce. Bohužel také významná část oficiálních jezdců přijede na svých strojích bez registrační značky z domu rovnou přes lesy. To se nakonec projevilo i při závodech pořádaných v Petříkovicích u Trutnova letos 23. dubna, kdy CHKO Broumovsko následně doslova zaplavilo množství nelegálních jezdců. Souvislost je zcela nabíledni," vysvětlil Petr Kuna.

POHLEDEM STRÁŽCŮ POŘÁDKU

Zajímalo nás, jak na tuto záležitost nahlíží Policie ČR. Obrátili jsme se proto na jejich tiskovou mluvčí Evu Prachařovou: „V minulých letech jsme se tímto problémem již zabývali, letos jsme zatím žádné oznámení neobdrželi. Máme ale nově k dispozici i čtyřkolku, kterou budou policisté při řešení takovýchto případů používat. Rychleji se tak dostanou i do méně přístupných míst."

POMOC OD VEŘEJNOSTI JE VÍTANÁ

Státní ochrana přírody se při vymáhání neobejde bez spolupráce s veřejností. „Zkuste proto i vy přimět své kamarády a známé k tomu, aby zanechali nelegálního ježdění na terénních motorkách. Aspoň jim řekněte, že tohle je věc, která Vás na nich mrzí a vadí Vám. Víte o někom konkrétním, kdo si prostě říci nedá? Bez vašeho přispění ho těžko přesvědčíme, že to, co dělá, je špatně. S anonymním jezdcem v helmě na motorce bez registrační značky si na úřadu těžko promluvíme. Vašimi podněty se rádi budeme zabývat. Naopak děkujeme všem, kteří bez problémů zákonné zákazy na území CHKO Broumovsko respektují," dodal Petr Kuna. (red; Správa CHKO Broumovsko)