Filmaři ve čtvrtek 8. srpna postavili kulisy v Novém Městě nad Metují, chystají se také do Opočna, Josefova i Ratibořic. V hlavní roli Barbory se objeví herečky Aňa Geislerová a Anna Kameníková, dcera Jitky Asterové.

Natáčení má trvat přes čtyři měsíce. „Chtěli jsme začít v létě, abychom ve vyprávění zachytili čtyři roční období. Na novoměstském náměstí se odehrává scéna z pobytu Němcové v Domažlicích,“ prozradil kreativní producent Michal Reitler s tím, že se rozhodně nebude jednat o nudný dokument. „Velká část veřejnosti vnímá Němcovou trochu jako sochu z mramoru, ale ona taková rozhodně nebyla. Její herecká představitelka musí působit hodně plnokrevně a vložit do své role spoustu energie. Proto jsou Aňa i Anička ideální volbou,“ vysvětlil výběr obou stěžejních představitelek.

Natáčení. Ilustrační foto.
Filmaři natáčejí film o Němcové

Tvůrci filmu čerpali z dopisů, pamětí, konzultovali děj s odborníky. Obraz skládají tak, jak to zřejmě ve vztahu mezi manželi Němcovými mohlo být. Co nejvěrnější podobu musí mít také kulisy, kostýmy a mnoho dalších detailů. „Rozhodně to nebereme na lehkou váhu a chceme vše co nejvíce přiblížit tomu, jak to tehdy bylo,“ dodal Michal Reitler.

Film natáčí Česká televize, režie se ujala Lenka Wimmerová. Tvůrci hledali komparz i mezi lidmi z východních Čech. Božena Němcová, rozená Novotná, později Panklová, se pravděpodobně narodila 4. února 1820 ve Vídní. Příští rok tedy uplyne 200 let od jejího narození.

Nový Hrádek.
Nový Hrádek je Vesnicí roku, chystá oslavu