Téměř čtyři stovky dobrovolníků z řad školáků, důchodců a dalších občanů vytvořily tak zvaný „živý řetěz“, po kterém se knihy dostávaly z kláštera přes Umrlčí uličku a horní část náměstí až do Pellyho domů. Zde již byly publikace zalepené zhruba po pěti kusech do úhledných balíčků ukládány na předem určená místa. Na bezpečnost všech účastníků dohlížela jak státní, tak i městská policie.


„Stěhování pomocí řetězce lidí pokračuje také dnes. Za dva dny by mělo být přesunuto zhruba 15 tisíc knih. Přibližně stejný počet publikací se nám již minulý týden podařilo transportovat v krabicích automobilem,“ sdělila ředitelka polické knihovny Věra Plachtová.

O stěhování polické knihovny se možná dočteme v knize rekordů

Transport tisíců knih ze staré knihovny sídlící v klášteře do nového moderního prostředí Pellyho domů, který se provádí pomocí řetězce složeného z téměř čtyř stovek lidí, se v budoucnu možná objeví na stránkách České knihy rekordů, jejímž vydavatelem je agentura Dobrý den Pelhřimov.
Dnes po 8. hodině ranní by měl podle našich informací sledovat probíhající stěhování komisař z této agentury. „Komisař bude sledovat počet publikací, které se podaří předat do nové knihovny za jednu hodinu. Dále bude přesně spočítáno kolik lidí v živém řetězci figurovalo,“ řekla kulturní referentka města Radka Vlachová.