Součástí úprav je pokládka nové vrchní asfaltové vrstvy a oprava silničních obrub a chodníků. „Zahajuje se tak další etapa realizace dopravních opatření, která nám stát přislíbil financovat pro zlepšení průjezdu městem. S ohledem na probíhající rekonstrukci nádraží začneme letos právě úsekem v délce 365 metrů od Plhovského náměstí směrem k čerpací stanici na výjezdu z Náchoda," vysvětlil starosta Jan Birke.

Všechny stavební práce potrvají za provozu až do 6. prosince. Opravy dalších úseků budou následovat po skončení zimního období na jaře příštího roku.

Jediným vážnějším zásahem do dopravní situace bude pokládka vrchní asfaltové vrstvy, která je naplánována na víkend 23. až 24. listopadu, popřípadě o týden později. Dojde ke zjednosměrnění silnice I/14, samozřejmě s odkloněním nákladní dopravy. Osobní automobily a autobusy pojedou v uzavřeném směru jízdy přes plhovské sídliště. Z druhého směru pak budou vozidla projíždět v jednom jízdním pruhu silnice.

„Objížďka je naplánována na víkend, kdy je ve městě výrazně menší provoz, proto věříme, že dopravní omezení nezpůsobí řidičům žádné zásadní komplikace. O definitivním termínu budeme řidiče včas informovat," dodal starosta.

Zatímco stavební úpravy na sídlišti Plhov přinesou větší omezení až při pokládce asfaltové vrstvy, při stavbě nového kruhového objezdu nedaleko hranic s Polskem musí řidiči po dobu několika měsíců vyjíždět z nákupní zóny oklikou. To se jim ale nechce, a tak nerespektují značení, riskují zdraví a životy.

Zákazníci obchodů musí vzhledem ke stavbě vyjíždět z nákupní zóny u Kauflandu přes Běloves, mnozí však nechtějí čekat ve frontě na odbočení vlevo, aby se mohli po výjezdu z Bělovsi zařadit zpět na hlavní silnici. Porušují proto zákon a vyjíždějí ven přes zákaz vjezdu všech motorových vozidel do jednosměrné ulice. „Vjíždějí v protisměru do odbočovacího pruhu přivaděče aut z mezinárodní silnice 1/33 do nákupní zóny. Pak ještě kolmo přejedou dvě plné čáry a odbočují vlevo zpět do města," popsala riskantní chování řidičů mluvčí náchodské policie Eva Prachařová. Policisté proto upozorňují motoristy, že v těchto místech provádějí velmi časté dopravní kontroly. Při porušení předpisů řidičům hrozí, že je nákupy vyjdou až o dva tisíce korun dráž. „Jen za poslední týden v těchto místech hlídky dopravní a pořádkové policie přistihly přes dvě desítky řidičů. Ti museli zaplatit v blokovém řízení na místě celkem téměř pět tisíc korun," informovala Prachařová.

Vzhledem k obtížné dopravní situaci by řidiči měli počítat s větší časovou rezervou. Kolony čekajících vozidel se prodlužují vždy před víkendem i v sobotní dopoledne, kdy přes Náchod míří také vozidla dále do Polska.