„V okolí Májova se objevuje hejno třiceti až padesáti kormoránů. Ročně způsobí škody za desítky tisíc korun,“ uvádí Miroslav Smysl, jednatel místní organizace Českého rybářského svazu v Chrudimi. Kormoráni zpravidla uloví ryby ve velikosti od deseti do dvaceti centimetrů, nejčastěji jim za kořist slouží například líni či lipani. Troufnou si však i na větší kusy.

„Do řeky vysazujeme také kapry s váhou přes jeden kilogram. I když je kormorán neuloví, poraní je do té míry, že ryby nakonec uhynou,“ popisuje rybář situaci. A ptáků prý přibývá. Rybáři se je snaží plašit a odhánět, nikdo z nich však nemůže být u řeky trvale. Miroslav Smysl se domnívá, že bude vhodné přistoupit k regulaci jejich počtu odstřelem. Podle vedoucího Správy CHKO Železné hory Františka Bárty kormoráni přemnožení nejsou.

„Obvykle bývají rozptýleni na vodních plochách v širokém okolí. Většina rybníků zamrzla a kormoráni se stahují na řeky s otevřenou hladinou,“ vysvětluje Bárta. Kromě Chrudimky se ptáci objevují například i na Novohradce.

„Kolik jich je celkem, lze stěží odhadnout. Často se totiž stěhují se z místa na místo,“ dodává Bárta. Podrobnější údaje má přinést celorepublikové sčítání ptactva, které proběhlo právě o uplynulém víkendu. „Sám jsem v sobotu spatřil na Chrudimce devět kormoránů. Šest na Sečské II, dva u Padrť a jednoho u Bojanova,“ dodává Bárta. Ten připouští, že odstřel za přesně stanovených podmínek není vyloučen.

Kormorán velký je částečně tažný pták; v naší zemi je chráněn a je zahrnut do zákona o náhradě škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů. Majitel vodní plochy tak může na základě prokázané škody požádat o náhradu, která je mu vyplacena z rozpočtu Ministerstva životního prostředí ČR. Navíc v nejexponova­nějších lokalitách je povolen odstřel. Kormorán nemá dobré maso ani vhodné peří, jeho odstřel tak má výhradně regulační účel.