Během půlroku se neutěšený plácek před budovou prvního stupně města proměnil ve vydlážděné, ze dvou stran terasovitě ohraničené prostranství, v jehož středu stojí pítko s vodní plochou, které bylo namontováno den před včerejší kolaudací. Více než polovinu nákladů celkem 9 milionů) činila statní dotace z Ministerstva financí ČR. „Dalších 185 tisíc je přislíbených jako grant Královéhradeckého kraje na projektovou dokumentaci,“ u〜přes〜nil broumovský místostarosta Lubomír Franc a připustil, že náklady jsou poměrně vysoké. „Přiznávám, že když se v předchozím volebním období v zastupitelstvu jednalo o rekonstrukci Kostelního náměstí, tak jsem nehlasoval pro. Když ale nyní vidím konečnou podobu, tak se mi to líbí,“ dodal.


Slavnostní otevření a představení nově upraveného prostranství veřejnosti je naplánováno na zítřejší první adventní neděli v 16 hodin. Jak nám místostarosta prozradil, náměstíčko nedaleko centra města by měl vysvětit broumovský farář Martin Lanži.


Předmětem debat veřejnosti i členů zastupitelstva se Kostelní náměstí stalo už před začátkem rekonstrukce. A debaty pokračují i nyní po dokončení závěrečných prací. Někdo poukazuje na vysoké náklady, jiným se příliš nepozdává celkové architektonické řešení plochy a upozorňují například na přílišnou strmost delší strany „hlediště“. V blízkosti školy, kde se předpokládá zvýšený pohyb školáků tak nemusí být k úrazu daleko… Také kovová hranatá „vana“ pod pítkem s ostrými rohy může při nešťastném uklouznutí nebezpečně zahrozit.


Jedinou zeleň ve 2375 metrech čtverečních dlažby poskládané ze žuly, čediče a pískovce tvoří pětice stromů s okolorostoucím břečťanem. Jak nám včera prozradil Petr Kuchta, jedná se o lípu srdčitou, jejíž koruna by časem měla dorůst do určitého tvaru a velikosti, jež by se v budoucnu už nemusel dále upravovat. Také osvětlení zářivkami umístěnými pod lavicemi z dubových fošen na kratší straně terasovitého sezení má své kritiky. Jejich oslnivý jas při pohledu od kostela by ale měl být utlumen.