I když se někteří ze zastupitelů zpočátku ošívali, nakonec návrh podpořili.

Podle krajských radních jsou teď pro takový krok dobré podmínky, a kraj by toho měl využít. „Během dvou let doplatíme nynější úvěry a budeme vlastně téměř bez dluhu,“ řekl radní Rudolf Cogan.

Vedoucí ekonomického odboru krajského úřadu Vladimír Soběslav zastupitelům vysvětlil, že na nynější největší investiční akci kraje, kterou je modernizace náchodské nemocnice, kraj dosud naspořil 620 milionů korun. „Počítáme s tím, že ještě něco našetříme, ale i tak nám chybí 400 až 500 milionů korun,“ řekl.

Dne 2. června vyjedou cyklobusy, které vás až do 30. 9. 2018 zavezou do Polska, Adršpachu nebo Krkonoš. Pro letošní rok dostaly novou tvář.
Cyklobusy se už brzy rozjedou a zavezou vás až do hor

Závazek na deset let

Další peníze by měly jít na zlepšení krajských silnic. „Potřebujeme asi 250 milionů korun na jednoduché rekonstrukce,“ upřesnil první náměstek hejtmana odpovědný za dopravu Martin Červíček (ODS). Podotkl, že kraj není schopen ze svého rozpočtu rozhodující investice financovat. Ve hře o peníze jsou však i další krajské nemocnice: v nejbližší době trutnovská a v budoucnu se počítá také s opravou nemocnice v Jičíně, která by měla stát půl miliardy korun.

„Po Plzeňském a Jihočeském jsme třetím nejméně zadluženým krajem. Můžeme se zdravě zadlužit,“ sdělil zastupitelům Soběslav.

V případě schváleného investičního úvěru na 900 milionů korun by šlo o desetiletý závazek. Kraj by jej začal splácet v roce 2022.

„Pokud jsou peníze levné, čerpejme je. Budeme je potřebovat. Proto si ten úvěr bereme,“ řekl krajský zastupitel Ivan Adamec (ODS).

Na vydlabaném dubu chtějí dobrodruzi navázat na pravěké mořeplavce.
Na vratkém jičínském dubu napříč časem

Kraj patří mezi tři nejméně zadlužené
Aktuální zadluženost kraje v současné době činí 287 milionů korun. „Letos k 30. září ji snížíme o 162 milionů Kč. Jsme v rámci krajů třetí nejméně zadlužený kraj,“ sdělila Deníku mluvčí kraje Sylvie Velčovská.
Diskuse o úvěru trvala více než hodinu. Některým zastupitelům vadilo, že o něm nedostali více informací, podle dalších by si jej kraj měl vzít za jiných podmínek. Petr Sadovský (ANO) dokonce navrhl přerušení jednání o tomto bodu do příštího zastupitelstva. Vladimír Soběslav však zastupitelům dodal doplňující informace, a ti krátce po poledni bod schválili.