Obec zaujala porotu svým vzhledem či areálem pro sportovní a společenské vyžití a postoupila tak do celostátního kola. V konkurenci 49 obcí uspěly z hradeckého okresu Librantice, které získaly zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. Úspěch sklidila i Šaplava, jež dostala Cenu naděje pro živý venkov.

Vesnicí roku Královéhradeckého kraje se stal Žernov

Titul Vesnice roku v Královéhradeckém kraji letos putuje do obce Žernov na Náchodsku. Žernov zvítězil v rekordní konkurenci dalších 49 obcí a postupuje nyní do celostátního kola soutěže. Obec uspěla především díky péči o svůj celkový vzhled či vybudování sportovního a společenského zázemí pro své obyvatele.

V Žernově pečují o obecní majetek i zeleň, mají zde vybudovaný sportovní areál a dětské hřiště. Mezi významné počiny patří i zhotovení dřevěné zastřešené lávky přes řeku Úpu. Stavba citlivě zapadá do okolí a navazuje na památkově chráněné území Babiččina údolí a Ratibořic. Kromě toho ji využívají pěší turisté i cyklisti, slouží rovněž místním obyvatelům. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se v Žernově uskuteční 22. srpna.
V minulém roce se Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji stala obec Bukvice na Jičínsku. Bukvice, která má necelých 150 obyvatel, tehdy zvítězila v konkurenci 32 přihlášených vesnic. Zatím největšího úspěchu dosáhly v této soutěži Havlovice na Trutnovsku, které zvítězily v roce 2007 i v celostátním kole.
Soutěž, kterou vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství, chce kromě jiného ukázat rozmanitost a pestrost života mimo město a zvýšit prestiž a význam venkova.

Pořadí vítězů krajského kola soutěže Vesnice roku 2009 v Královéhradeckém kraji:

Zlatá stuha – vítěz krajského kola Žernov
Modrá stuha za společenský život Miletín
Bílá stuha za činnost mládeže Nový Hrádek
Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí Librantice
Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu Černý Důl
Cena naděje pro živý venkov Šaplava


Obec Žernov, Žernov 112, 552 03, e-mail: zernov@zernov.cz, tel.: 603 163 561
Tisková zpráva Obecního úřadu v Žernově


V pozdních večerních hodinách ve středu 10. června jsme se dozvěděli radostnou novinu: stali jsme se vesnicí roku Královéhradeckého kraje 2009. Léta práce tak byla završena příjemným úspěchem. Konkurence totiž tentokrát byla opravdu veliká, soutěžilo 50 obcí. A jsem nesmírně rád, že naše obec obstála v těžké konkurenci mnohem větších obcí a městysů. Další případ jak „David“ s 223 obyvateli porazil mnohem větší „Goliáše“. Nicméně úspěch je to především velké většiny občanů naší obce, nikoliv jednotlivce, starosty.

Naše obec soutěžila již dvakrát. V roce 2004 jsme dosáhli na druhé místo v rámci kraje, v roce 2005 byla v celostátním kole oceněna naše knihovna Svazem knihovníků a informačních pracovníků. Teď nás čekají ovšem další povinnosti. Zorganizovat slavnostní vyhlášení vítězů i pro další úspěšné obce a hlavně se připravit na účast v kole celostátním. A to bude velmi obtížné.

Mgr. Libor Mojžíš, starosta obce