První týden se děti učí v teorii záchraně první pomoci, hasičským praktikám, prostě všemu, co se týká integrovaného záchranného systému. Druhý týden jim vedoucí připravují simulované dopravní nehody, požáry a další mimořádné akce.

U nehody čeká děti krev, křik a pláč

Příjezd k nehodě je pro mladé záchranáře ze začátku stresující, ale hned se rozkoukají a vědí, co mají dělat.

„Na táboře jsem poprvé. Mám tady sestru, která tady je už po několikáté. Ta mně vše řekla a letos vzala s sebou. Tábor se mně líbí a příští rok bych chtěla jet znovu. U zásahu to je dobré. Počáteční nejistota za chvíli opadne a potom si je potřeba jen hlídat, aby se na něco nezapomnělo," svěřila se jedenáctiletá Michaela Tobiášová, která přijela na tábor z Děčína.

Že po příjezdu k dopravní nehodě to je šok, potvrdila i její kamarádka jedenáctiletá Lucka Hronová, která přijela také z Děčína a na táboře je rovněž poprvé. Té Rescue Camp doporučila kamarádka.

„Musím děti opravdu pochválit, protože vědí jak se mají zachovat a co mají dělat a jejich zásah je opravdu profesionální. Dnes už toho znají, jak postupovat více, než někteří dospělí. Řekl bych, že simulovaná akce je až příliš nadsazená, protože v reálu to až tak drsné není. V tomto případě by ale určitě někomu zachránily život. Ale jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Jsem spokojený," pochvaloval zásah mladých záchranářů při sledování jejich práce u dopravní nehody autor myšlenky pořádání Rescue Campu Jakub Šimek.

„Letos nám nehraje do plánu moc počasí, protože se nedají připravit simulované požáry, tak to nahrazujeme jenom dýmovnicí, aby se to trochu přiblížilo skutečnosti. Jinak si to děti užívají, ale v tomto teple to je pro ně dost náročné. Letos je účast nováčků asi tak půl na půl. Máme tam ale i děti, které přijeli počtvrté, ale baví je to a do akcí jdou se zápalem," říká vedoucí tábora Jaroslav Čmelík.

Na akcích spolupracují pořadatelé tábora se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje, Hasičským záchranným sborem Královéhradeckého kraje a k dispozici je i psycholog, který s dětmi simulované situace rozebírá.