„Po dobu dvou týdnů bude z těchto průzkumných vrtů čerpána minerální voda, aby se ověřila vydatnost a jakost těchto vrtů. V závěru čerpací zkoušky se odeberou vzorky na odborné analýzy. K tomu by mělo dojít v polovině příštího týdne," sdělil Libor Michele, který má na starosti hydrogeologický průzkum.

Poté bude čerpání ukončeno a práce první etapy, které zahrnovaly vyhloubení vrtů, měření, čerpací zkoušku a analýzy, se vyhodnotí dílčí zprávou, podle které se upřesní konečná poloha a technické provedení jímacích vrtů. Ty jsou v plánu v průběhu března a dubna.

„Podle dosavadních poznatků dávají všechny čtyři vrty kvalitní minerální vodu s vysokým obsahem kysličníku uhličitého," prozradil Michele. Voda se momentálně čerpá z hloubky padesáti až devadesáti metrů.

Předběžné výsledky rozborů vody jsou pozitivní i podle náchodského místostarosty Jana Čtvrtečky. „Má vysoký obsah oxidu uhličitého, mineralizace je uspokojivá," řekl místostarosta. Svým charakterem se voda podle něj zatím pohybuje mezi známou běloveskou kyselkou Ida a minerálkou z pramenu Hedva. Radnice za průzkum zaplatí zhruba 4,5 milionu korun.

SPOLEČNOST BĚLOVESKÉ LÁZNĚ CHTĚLA PRŮZKUM ZASTAVIT

Vedení města se do získání vlastní minerálky pustilo poté, co byl na podzim 2015 uzavřen prameník kyselky Ida, který byl po opravě za městské peníze otevřený od roku 2011. Voda z prameníku měla vysoký obsah arsenu. Majitel prameníku a původních lázní, společnost Běloveské lázně, následně městu vypověděl smlouvu o výpůjčce prameníku a město se rozhodlo pro obnovu lázeňství ve vlastní režii. Běloveské lázně se dosud neúspěšně pokoušely geologický průzkum různými podáními u úřadů zastavit.

Podle mluvčí náchodské radnice Niny Adlof Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor životního prostředí, v minulém týdnu potvrdil správnost postupu Městského úřadu v Náchodě při povolení nakládání s podzemními vodami spočívající v čerpání podzemní vody v rámci geologického průzkumu v Bělovsi.

„V podstatě to znamená, že město Náchod při realizaci geologického průzkumu v Bělovsi postupuje v souladu s právními předpisy a zcela legálně. Po desítkách let trvající patové situaci v daném území a našem městě se daří karty obracet ve prospěch města a jeho obyvatel," vysvětlil Jan Čtvrtečka.

Uvedené rozhodnutí je pro město dalším důležitým impulsem pro pokračování v uskutečnění záměrů spojených s budoucím rozvojem lázeňství, kterému předchází nalezení nových zdrojů minerálky. „V tuto chvíli žádná další odvolání a řízení ve věci probíhajícího geologického průzkumu neregistruji. Nynější čerpání podzemních vod, které je nezbytnou součástí průzkumu, bylo zahájeno v souladu s harmonogramem," uzavřel aktuální situaci místostarosta.

NOVÉ LÁZNĚ ZAČNOU STAVĚT LETOS

V Bělovsi bude podle záměru radnice obnovený areál takzvaných Starých lázní a opravena historická vila Komenský, kde přibude expozice o historii lázeňství. Má vzniknout i nová kolonáda s prameníkem náchodské kyselky. Stavební práce by měly začít letos. Projekt v závěru loňského roku získal i dotaci z evropského programu česko-polské přeshraniční spolupráce. Podpora činí 58 milionů korun a vedle Náchoda z ní budou čerpat i Hronov a polská města Kudowa-Zdrój a Duszniki-Zdrój.