VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lahodný burčák tekl proudem

Broumov /FOTOGALERIE/ - „Je to taková šťávička. Kudy teče, tudy léčí," pochvalovali si sympatičtí Jana a Pavel Pultrovi z Broumova lahodný nápoj, který je tak příznačný pro toto roční období. Řeč je o burčáku. Ten v sobotu doslova tekl proudem, a to poprvé na nádvoří zdejšího barokního benediktinského kláštera. Lidé si mohli přijít vychutnat různé příchutě tohoto tradičního moku nejen z místních vinoték, ale i od moravských vinařů.

23.9.2013
SDÍLEJ:

Lahodný burčák tekl proudem a cimbálová muzika vyhrávala po celé odpoledne. Foto: DENÍK/ Regina Hellová

„Není burčák, jako burčák," shodli se manželé Pultrovi, kteří poctivě ochutnali zlatavý či rudý mok ze všech čtyř stánků. „Červený burčák nám nejvíce chutnal u stánku číslo čtyři. Cítili jsme z něho černý rybíz. O nejlepší bílý se hádáme, každému se zamlouval jiný," řekla se smíchem Jana. Netrvalo dlouho a její muž Pavel pro jistotu nakoupil i nějaké zásoby k domácímu ochutnávání.

To Pepa Pejchal z Jetřichova si přijel pochutnat pouze na čerstvě lisované šťávě z hroznů. „Je výborná, ale jsem tu autem, proto si lahev s burčákem dám až doma. Jednou za rok je to dobré, člověk se alespoň pořádně vyčistí," vysvětlil s úsměvem.

Odpoledne s burčákem se na nádvoří kláštera konalo zcela poprvé. „Řekli jsme si, že když děláme Vinum et Cetera, že zkusíme uspořádat i něco na podzim. A k němu patří neodmyslitelně burčák. Zkusili jsme to pojmout ve skromném komorním stylu. Oslovili jsme pár místních i přespolních vinoték a ve spolupráci s Českým archivem vín jsme dovezli vzorky burčáků tak, aby nabídka byla pestrá a lidé ochutnali vícero druhů, protože to je na tom to nejzajímavější," popsal Kamil Hušek z Agentury pro rozvoj Broumovska (APRB).

Dodal, že kvalitní burčák lze sice sehnat v mnoha vinotékách, ale většinou se jedná pouze i jeden nebo dva druhy z jedné oblasti.

Součástí odpoledne byla i tipovací soutěž o věcné hodnotné ceny. Stačilo jen vyplnit hlasovací lístek a zaškrtnout, jaký burčák byl tím nejlepším. „Navečer se budou losovat nejen vinné, ale i rodinné ceny. Těmi jsou například volné vstupenky na prohlídku kláštera. Mezi výhrami budou i lahvinky z našich Benediktinských vinných sklepů či burčáček, pokud nějaký zbude," poznamenal Kamil Hušek. Už v odpoledních hodinách byl totiž jeden ze stánků doslova vypitý. Zásoby ostatních opovážlivě ubývaly.

Zahrála kostelecká cimbálovka

O příjemnou atmosféru vinobraní se postarala cimbálová muzika z Červeného Kostelce. „Mají perfektní aranžmá a hrají, jako by byli opravdu z Moravy. Jsou skvělí," nešetřil chválou Hušek. Říkali jsme si, že když mají v Kostelci folklorní slavnosti, určitě by poradili, kde by se dala sehnat cimbálová muzika a nemuselo se až na Moravu. Tím jsme je objevili a pozvali k nám," vysvětlil Hušek a přiznal, že on sám je také velkým příznivcem burčáku. „Musel jsem zdegustovat všechny vzorky, ale který je nejlepší to neprozradím, protože to je na každém, aby si vychutnal nejen atmosféru, ale i burčák, za kterým sem všichni přišli," dodal s úsměvem.

Akci si nenechali ujít ani učitelky z Mateřské školy Čtyřlístek z Kolína. „Jsme tu na ozdravném víkendu, protože září už je takové, že je nutné se ozdravovat. A burčák je k tomu jako stvořený," shodly se kolegyně z práce, které prý společně podnikají i další akce, a to každý rok po dobu šestnácti let. Nápoj z hroznů si nemohly vynachválit: „Je to taková šťávička, která chutná snad každé ženě."

A jak se vlastně lahodný a sluncem provoněný burčák vyrábí? To stačí pomlet vinné hrozny, nechat nějakou dobu kvasit a poté vložit do lisu. Vznikne takový základ pro víno. „Do něho stačí nalít džbánek burčáku a kvasinky se začnou živit cukrem a cukr se mění na alkohol. Burčák je vlastně fází vývoje vína," vysvětlil zjednodušeně Petr Marek z Českého archivu vín.

Odpoledne s burčákem nabídlo nejen příjemně strávený čas a atmosféru pravého vinobraní, ale i další pochutiny a delikatesy. Zájemci si také mohli prohlédnout nevídané prostory zdejšího kláštera.

Autor: Regina Hellová

23.9.2013
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky ROZNÁŠENÍ JÍDLA, OBSLUHA HOSTŮ V JÍDELNĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Přijmeme pracovníka/ pracovnici na roznášení jídla v jídelně klientů. Prostírání stolů, servírování připravených pokrmů v malé jídelně. Rádi Vás na tuto práci zaškolíme. Požadujeme příjemné vystupování, slušné chování, čistotnost. Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství podmínkou. Pracovní doba nerovnoměrně rozvržená PO až NE, 40 hod. týdně, dle rozpisu směn. Nabízíme zázemí prosperující společnosti, zajímavou práci s lidmi v příjemném prostředí, dotované závodní stravování, týden dovolené navíc a další bonusy.. Pracoviště: Lázně 1897, s.r.o., Lázně, č.p. 100, 552 11 Velichovky. Informace: Zdeňka Pasáková, +420 727 964 087. Zdravotnictví - Zdravotnictví Sanitář, sanitářka, zdravotnický 15 130 Kč Sanitáři SANITÁŘ / SANITÁŘKA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15130 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, nástup možný ihned, turnusové služby., Místo je vhodné i pro absolventy/-ky., Požadavky: pozitivní přístup a vztah k pacientům, zkušenosti ze zdravotnictví nebo sociálních služeb výhodou, sanitářský kurz výhodou., Zaměstnavatel nabízí: dobré mzdové podmínky, příspěvek na stravu, zaměstnanecké benefity.. Pracoviště: Oblastní nemocnice náchod a.s., Purkyňova, č.p. 446, 547 01 Náchod 1. Informace: Jana Hotmarová, +420 702 017 645,+420 491 601 394. Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč Montážní dělníci elektrických a energetických zařízení ELEKTROMECHANIK/-ČKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 15. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení. Hrubá měsíční mzda po zaučení 19.000,- Kč. Nástup možný ihned. Zaměstnání vhodné i pro absolventy. , Náplň práce: montážní práce a navíjení, jemná ruční práce., Požadavky: manuální zručnost, pracovitost., Zaměstnavatel nabízí: 1 týden dovolené navíc, stravenky., Kontakt e-mailem: personalistika@atas.cz. Pracoviště: Atas elektromotory náchod a.s. - závod velké poříčí, Žďárecká, č.p. 199, 549 32 Velké Poříčí. Informace: Tereza Peterková, +420 491 446 494,604 527 636. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží PRODAVAČ/-KA. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracovní poměr na dobu neurčitou, dvousměnný provoz. Nástup možný ihned. Pozice je vhodná i pro absolventy/-ky. , , Náplň práce: příprava zboží k prodeji, prodej a nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny., , Požadavky: příjemné vystupování, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, potravinářský průkaz, základní znalost práce na PC, výhodou praxe v obchodě. , , Zaměstnavatel nabízí: stravenky v hodnotě 70,- Kč, bonusy, dlouhodobou perspektivu v prosperující společnosti, možnost profesního růstu, vstupní zaškolení, přátelský kolektiv. Nevyučené v oboru zaměstnavatel zaučí., , Kontakt - p. Karásek Martin, tel.: 724 578 621, e-mail: karasek@musp.cz (zaslání životopisu).. Pracoviště: Zeman maso - uzeniny, a.s. - pracoviště broumov, U Dolní brány, č.p. 313, 550 01 Broumov 1. Informace: Martin Karásek, +420 724 578 621.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prezidentem a patronem novoměstského festivalu je  Jan Hrušínský. Moderátorem celého festivalu je opět Michal Jančařík.

Začíná být veselo. 40. festival české komedie se v neděli rozjede naplno

Páteční bouřka utrhla část střechy kostela v Úbislavicích, popadané stromy přerušily dodávku energie. Energetici stále odstraňují závady, takže spousta  domácností je bez elektrického proudu i bez mobilních dat.
27

Rušná noc hasičů, zasahovali u 86 událostí

Požár kulturního stánku a co všechno chybí Praze: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 19. až 21. září 2018.

Střet srny s autem

Police nad Metují - Před obcí Police na silnici 303 došlo dnes ráno ke střetu osobního automobilu se srnou.

Hradečtí hasiči jsou mistry republiky ve vyprošťování u dopravních nehod

Hradec Králové - Co nejrychleji se dostat ke zraněným osobám, poskytnout jim předlékařskou pomoc a dodržet přitom přísná bezpečnostní pravidla. To jsou hlavní úkoly při vyprošťování u simulovaných dopravních nehod. Kdo je zvládá nejlíp? Hasiči z Hradce Králové!

Lupiče lákala odstavená auta, vloupal se do nich rozbitým okénkem

Nové Město nad Metují - Dvě krádeže, při kterých se zloděj vloupal rozbitým okénkem do aut a vykradl je, nyní šetří policie. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT