„Není burčák, jako burčák," shodli se manželé Pultrovi, kteří poctivě ochutnali zlatavý či rudý mok ze všech čtyř stánků. „Červený burčák nám nejvíce chutnal u stánku číslo čtyři. Cítili jsme z něho černý rybíz. O nejlepší bílý se hádáme, každému se zamlouval jiný," řekla se smíchem Jana. Netrvalo dlouho a její muž Pavel pro jistotu nakoupil i nějaké zásoby k domácímu ochutnávání.

To Pepa Pejchal z Jetřichova si přijel pochutnat pouze na čerstvě lisované šťávě z hroznů. „Je výborná, ale jsem tu autem, proto si lahev s burčákem dám až doma. Jednou za rok je to dobré, člověk se alespoň pořádně vyčistí," vysvětlil s úsměvem.

Odpoledne s burčákem se na nádvoří kláštera konalo zcela poprvé. „Řekli jsme si, že když děláme Vinum et Cetera, že zkusíme uspořádat i něco na podzim. A k němu patří neodmyslitelně burčák. Zkusili jsme to pojmout ve skromném komorním stylu. Oslovili jsme pár místních i přespolních vinoték a ve spolupráci s Českým archivem vín jsme dovezli vzorky burčáků tak, aby nabídka byla pestrá a lidé ochutnali vícero druhů, protože to je na tom to nejzajímavější," popsal Kamil Hušek z Agentury pro rozvoj Broumovska (APRB).

Dodal, že kvalitní burčák lze sice sehnat v mnoha vinotékách, ale většinou se jedná pouze i jeden nebo dva druhy z jedné oblasti.

Součástí odpoledne byla i tipovací soutěž o věcné hodnotné ceny. Stačilo jen vyplnit hlasovací lístek a zaškrtnout, jaký burčák byl tím nejlepším. „Navečer se budou losovat nejen vinné, ale i rodinné ceny. Těmi jsou například volné vstupenky na prohlídku kláštera. Mezi výhrami budou i lahvinky z našich Benediktinských vinných sklepů či burčáček, pokud nějaký zbude," poznamenal Kamil Hušek. Už v odpoledních hodinách byl totiž jeden ze stánků doslova vypitý. Zásoby ostatních opovážlivě ubývaly.

Zahrála kostelecká cimbálovka

O příjemnou atmosféru vinobraní se postarala cimbálová muzika z Červeného Kostelce. „Mají perfektní aranžmá a hrají, jako by byli opravdu z Moravy. Jsou skvělí," nešetřil chválou Hušek. Říkali jsme si, že když mají v Kostelci folklorní slavnosti, určitě by poradili, kde by se dala sehnat cimbálová muzika a nemuselo se až na Moravu. Tím jsme je objevili a pozvali k nám," vysvětlil Hušek a přiznal, že on sám je také velkým příznivcem burčáku. „Musel jsem zdegustovat všechny vzorky, ale který je nejlepší to neprozradím, protože to je na každém, aby si vychutnal nejen atmosféru, ale i burčák, za kterým sem všichni přišli," dodal s úsměvem.

Akci si nenechali ujít ani učitelky z Mateřské školy Čtyřlístek z Kolína. „Jsme tu na ozdravném víkendu, protože září už je takové, že je nutné se ozdravovat. A burčák je k tomu jako stvořený," shodly se kolegyně z práce, které prý společně podnikají i další akce, a to každý rok po dobu šestnácti let. Nápoj z hroznů si nemohly vynachválit: „Je to taková šťávička, která chutná snad každé ženě."

A jak se vlastně lahodný a sluncem provoněný burčák vyrábí? To stačí pomlet vinné hrozny, nechat nějakou dobu kvasit a poté vložit do lisu. Vznikne takový základ pro víno. „Do něho stačí nalít džbánek burčáku a kvasinky se začnou živit cukrem a cukr se mění na alkohol. Burčák je vlastně fází vývoje vína," vysvětlil zjednodušeně Petr Marek z Českého archivu vín.

Odpoledne s burčákem nabídlo nejen příjemně strávený čas a atmosféru pravého vinobraní, ale i další pochutiny a delikatesy. Zájemci si také mohli prohlédnout nevídané prostory zdejšího kláštera.