Předseda a zapisovatel sedmičlenné volební komise prošli školením, ostatní dostali pokyny a zákon, aby si vše sami nastudovali. Ke každým volbám jmenuje městský úřad novou komisi. „Jsou to volby jako každé jiné. Volí se stejným principem, práce komise je stejná, nic mimořádného to není," míní Jaroslav Bidlo, předseda volební komise okrsku číslo 17, a dodává, že jednodušší bude snad jen vyhodnocování. „Sčítání je snazší v tom, že nejsou žádné preferenční hlasy. Je to jednoduché jako například volby do Senátu," vysvětluje.

K volbám přišla i Milada Prouzová z Náchoda. „O politiku se trochu zajímám. Mým velkým favoritem byl Tomio Okamura, fandila jsem mu a mrzelo mě, že vypadl. Druhá volba byl Miloš Zeman. Je to silný kandidát a myslím, že má naději uspět. Dala jsem mu důvěru a budu čekat, jak to dopadne. Buď dobře nebo si řeknu, že jsem zase nalítla. V každých volbách kandidáti vždy naslibují a pak je všechno jinak," je přesvědčená Milada Prouzová.

Naopak Vladislav Linhart z Bělovsi politiku nesleduje, aby se prý nerozčílil. Volit přesto přišel a i on vhodil do volební urny hlas pro Miloše Zemana. „Myslím, že je to člověk, který by se nebál cokoliv udělat. Fischer také není špatný, ale je to spíš úředník," domnívá se.

Krátce po čtrnácté hodině volili i manželé Jaroslava a Antonín Samkovi z Bělovsi. „Prezident by měl být neutrální a nepaktovat se s žádnou politickou stranou. Volila jsem vzdělaného a inteligentního člověka, kterým je právník a profesor Vladimír Franz. Že je potetovaný? To byla jeho vzpoura proti komunistům. A nakonec, Amerika má prezidenta černocha, no a co," říká s úsměvem Jaroslava Samková.

Volby na post prezidenta potrvají až do dnešních 14 hodin.