Zítra od deváté hodiny se plně rozběhnout odborné přednášky. Novinkou je paralelní sekce pro širokou veřejnost, která se koná při příležitosti světového dne diabetu, který připadá právě na 14. listopadu.

„Pro zájemce z řad široké veřejnosti tak bude připraveno měření glykémie, tlaku, BMI a tělesného tuku, prezentace zdravé výživy, poradenství a ukázky pomůcek pro diabetiky. Všechna měření budou provedena zdarma," informovala za pořadatele Jitka Hejzlarová.

Náchodské mezioborové dny začnou dnes v 17 hodin odborným presympóziem, které se věnuje tématu cévních mozkových příhod. Ke slavnostnímu zahájení konference dojde zítra v náchodském Městském divadle Dr. Josefa Čížka v 8:30 hodin. Kromě odborného programu bude otevřena i výstava firem. Akci slavnostně zahájí starosta města Náchoda Jan Birke, ředitel Oblastní nemocnice Náchod Miroslav Vávra, náměstek léčebně preventivní péče nemocnice Antonín Housa, hlavní sestra Renata Dušková či lékař Jiří Veselý.

Témata z medicíny

Letošní ročník akce představuje přes 65 přednášek, jak na hlavním sále, tak paralelně v malém sále a je na něj přihlášeno přes pět set zdravotníků. Odborný program je rozdělen do několika sekcí, které se věnují základním oborům medicíny, ale třeba i komunikaci. Paralelní program obsadí témata, jakými je hojení ran, humor ve zdravotnictví nebo právě téma cukrovky.

Náchodské mezioborové dny jsou otevřeny pro lékaře a nelékařské pracovníky ve zdravotnictví nejen z Oblastní nemocnice Náchod, ale i z ostatních zdravotnických zařízení přesahující hranice Královéhradeckého kraje.

„Velice nás těší velký zájem zdravotníků nejen z naší nemocnice, ale i z celého regionu. Témata konference se v teoretické rovině věnují nejnovějším diagnostickým a léčebným postupům zejména u nejčastějších onemocnění, po zkušenostech z předchozích ročníků dáváme ještě větší prostor nácviku život zachraňujících výkonů a workshopům věnovaným hojení ran. Konference rovněž dopřává větší místo tématům prevence kardiovaskulárních onemocnění, kterým je věnován prostor v odborných sděleních i v sekci pro veřejnost", vysvětluje odborný garant konference lékař Jiří Veselý.

Osmý ročník bude díky svému rozsahu opět největší vzdělávací akcí pro nelékařské zdravotnické pracovníky v Královéhradeckém kraji mimo akce Fakultní nemocnice Hradec Králové.