Lidé si budou moci zdarma nechat změřit glykémii, krevní tlak, tělesný tuk a bude poskytnuto poradenství v oblasti prevence diabetu a kardiovaskulárních onemocnění.

Akce s mottem „Poznejte příznaky cukrovky. Včasná diagnóza zachraňuje životy" je pro širokou veřejnost připravena od 10 do 16 hodin.

Tato akce na prevenci onemocnění se koná v rámci 9. ročníku konference Náchodské mezioborové dny (NMD), která probíhá od středy odpoledne až do zítra v prostorách městského divadla. „Letošní ročník bude stejně jako ročníky minulé členěn do bloků zaměřených na interní, přednemocniční a intenzivní péči, neurologii, onkologii, chirurgické obory, laboratorní medicínu, gynekologii a porodnictví, dětské lékařství a ošetřovatelství s důrazem na mezioborovou problematiku," uvedla mluvčí náchodské nemocnice Hana Voborníková.

V rámci odborného programu budou v paralelní sekci probíhat workshopy na téma hojení ran, resuscitace, diabetologie, legislativy a komunikace, případně další paralelní sekce. Konference je akreditována jak pro nelékařský zdravotnický personál, tak i pro lékaře.

Už včerejší odpoledne bylo věnováno presymposiu na téma „Aktuální témata ve vnitřním lékařství".

Slavnostní oficiální zahájení odborného programu konference se koná dnes od 8:30 hodin, zúčastní se ho starosta města Náchoda Jan Birke, předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Jiří Skřivánek, předseda představenstva Oblastní nemocnice Náchod Zbyněk Chotěborský, za pořádající společnost EDUMED lékař a primář náchodské interny Jiří Veselý a další hosté.

Kromě odborného programu je otevřena i výstava firem. Generálním partnerem akce je Boehringer Ingelheim, spol. s r. o. a hlavním partnerem Bayer s. r. o..