Ve stoupání od Vrchovin totiž uvízly náklaďáky a tvořily se tam dlouhé kolony. Na řidiče zde čekaly velké obtíže.

„Na vysvobození čekaly osobní automobily i linkové autobusy několik hodin," potvrdila náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová.

Mysleli, že budou nocovat v autě

Podle informací čtenářů na sociálních sítích trvala některým cestujícím cesta mezi oběma městy skoro pět hodin.

„V jednu chvíli, když jsme stáli v Novém Městě tři hodiny, tak jsem si myslela, že budeme v autě nocovat," popsala jedna ze čtenářek na Facebooku. Další lidé zůstali trčet v autobusech, které uvízly v kolonách mezi kamiony. Bylo zde podle některých zpráv uvězněno minimálně pět autobusů. Někteří cestující se z okraje Nového Města stihli vydat pěšky na vlak, který v podvečer ještě jezdil.

Kolony zůstávaly stát i na Brance od Náchoda. Mnozí šóféři osobních automobilů se raději zkoušeli otočit a objet trasu jinudy. Na silnici mezi Náchodem a Rychnovem nad Kněžnou ale nastal úplný dopravní kolaps. Uzavřená kvůli nehodě byla totiž i cesta z Nového Města na Spy u železničního podjezdu, takzvané „myší díry".

Kamiony navíc postávaly v Novém Městě nad Metují na okraji Náchodské ulice, protože byl kvůli počasí uzavřen hraniční přechod do Polska v Náchodě. Jinam zkrátka ani jet nemohly, protože dál než do Vrchovin by se stejně nedostaly.

Ledovka byla tak nevyzpytatelná, že jen na rovince mezi Vrchovinami a Novým Městem nad Metují za mostem u bývalého Stavostroje zůstal po smyku „čumákem" do příkopu trčet sypač silničářů. Na křižovatce ve Vrchovinách zase blokovala v jednu chvíli provoz cisterna.

Situace byla komplikovaná i na Broumovsku. Marcela L. z Broumovska vyjížděla autem ve dvě hodiny do Prahy a cestu popsala následovně: „V Polici to začalo, za Bukovicí bouračka, pod Pasama to stálo, někde tam byla další, náklaďáky to rozjížděly a klouzaly dolů. Otočila jsem to přes Lachov a dvacítkou se dosunula do Bohdašína. Pak už to šlo, adrenalin to byl, ne že ne, ale asi bych si ho i odpustila."

V Náchodě poté, co řidiči absolvovali mnohahodinové čekání napříč ucpaným městem, čekal je další kolaps buď na Brance nebo na Vysokovském kopci, přes který se jelo jen velmi pomalu. Velké problémy byly i ve směru od České Skalice na Náchod, kde kamiony zcela ochromily hlavní tah na Polsko. Zůstaly jich zde v kopci „viset" desítky.

Odstavovali kamiony

„Vysokovský kopec před Náchodem byl několik hodin zatarasený kamiony napříč oběma stoupacími pruhy a mezinárodní silnice byla ochromená. Kamiony museli policisté odstavovat až do tří hodin do rána," popsala Eva Prachařová.

Potíže zaznamenali dopravní policisté jak na hlavních tazích, tak i na vedlejších silnicích, kde se do problémů dostaly zejména kamiony a těžká nákladní vozidla. Ta pak často zatarasila cestu i pro osobní vozy. Kamion se senem se třeba smekl do příkopu u Provodova-Šonova na cestě z Vrchovin.

Na vedlejší cestě do Vysokova se zase i osobní auta klouzala v mírném kopci tak, že se nemohla ani rozjet. Nákladní automobil i jeden osobní zde najely do příkopu. Jeden z automobilů u benzinové stanice pod Vysokovem se několik mužů snažilo vytlačit, aby se na ledu vůbec rozjel.

„Dopravní policisté se celé odpoledne, večer i noc věnovali odklánění a regulaci dopravy, desítky drobných kolizí skončily převážně pomačkanými plechy, odřenou karosérií a drobnými zraněními. Dopravních nehod policie vyšetřovala osm," dodala Eva Prachařová. Třeba na hlavní silnici u České Skalice se před desátou večer srazil nákladní automobil, dodávka a osobní automobil. Cesta byla neprůjezdná.

Hasiči museli v regionu vyprošťovat desítky vozidel z příkopů. Vyprošťování vozidel po celém okrese se věnovala vůbec veškerá dostupná těžké technika.

„Cisternu blokující silnici u Nahořan vyprošťoval jeřáb, starší dvojici ve škodovce uvízlé na železničním přejezdu mezi Vysokovem a Starkočí po páté hodině odpoledne pomáhal z nebezpečného místa traktor. Policie hned po přijetí tohoto oznámení uvědomila také dráhy, aby do auta mezitím nenarazil žádný vlak," dodala Eva Prachařová.