Jedinou výjimkou je Jičínsko, kde přibylo o 91 lidí více, než se odtud odstěhovalo. Vyplývá to z dat, která shromáždil Český statistický úřad.

Nejčastěji míří do Prahy a Pardubic

Největší pohyb obyvatel ve zmíněném období zaznamenala krajská metropole a její okolí. Z Hradecka se za dvanáct let odstěhovalo více než 26 tisíc lidí, těch, kteří se přistěhovali, bylo však o 1055 méně. Přitom na sousedním Pardubicku je situace zcela opačná. Vystěhovalo se odtud sice 24 tisíc lidí, ale těch, kteří se přistěhovali, bylo téměř o čtyři tisíce víc.

A právě na Pardubicko se z Hradecka odstěhovalo nejvíce obyvatel - celkem 4619 lidí. Velký zájem byl také o přesídlení do Prahy, kam zamířilo 4330 lidí. Po dvou tisícovkách se odstěhovalo z Hradecka do ostatních okresů v kraji.

Z 25 tisíc lidí, kteří se na Hradecko přistěhovali, byly asi tři tisíce z Pardubicka, o něco méně jich přišlo z Náchodska a z Prahy.

Celý kraj za 12 let opustilo 56 tisíc lidí, přistěhovalo se asi 48 tisíc. „Migrace přitom ovlivňuje počet obyvatel výrazněji než počty narozených a zemřelých,“ upozorňují statistici. Do vývoje stěhování podle odborníků výrazně zasáhla například nedávná ekonomická krize, ale jinak se Češi stěhují hlavně z rodinných důvodů. Ochota měnit bydliště kvůli práci prý není příliš velká.

Ilustrační foto
Lidé odcházejí z Orlickoústecka, často míří na Pardubicko

Nejvíc lidí ubylo Náchodsku

V kraji nejvíce obyvatel ubylo Náchodsku. V letech 2005 až 2017 se z něj odstěhovalo 15 451 lidí, ale nově jich přišlo o 3295 méně. Lidé nejčastěji odcházeli na Trutnovsko, Hradecko a do Prahy, naopak Náchodsko si jako nové místo pro život si vybírali nejvíce lidé z Trutnovska, Hradecka a Rychnovska.

Z Trutnovska se ve sledovaném období odstěhovalo více lidí než z Náchodska. K odchodu z okresu se rozhodlo 17 233 obyvatel, celkem 14 706 se sem přistěhovalo. Trutnovsku kvůli tomu ubylo asi dva a půl tisíce lidí. Nejvíce odchozích směřovalo do Prahy, na Náchodsko a na Hradecko, ale ze stejných oblastí sem také lidé nejčastěji přicházeli.

Na Rychnovsku bude lidí přibývat

Rychnovsko se v posledních letech může chlubit velmi nízkou nezaměstnaností, ale i zde lidí ubylo kvůli stěhování. Nebylo jich však tolik co jinde - úbytek činí 874 obyvatel. Z okresu během dvanácti let odešlo podle údajů Českého statistického úřadu 11 248 lidí, jiných 10 374 se přistěhovalo. Za svůj nový domov si lidé vybírali nejčastěji sousední Hradecko a Náchodsko, ale také Prahu.

S úbytkem obyvatel v této oblasti je však zřejmě konec. Skutečnost, že v okrese je nyní dostatek pracovních příležitostí, se odrazila i v migraci - předloni na Rychnovsku přibylo díky stěhování 2,2 procenta obyvatel.

Jedinou částí kraje, kde - i když jen nepatrně – během dvanácti let počet lidí, kteří se přistěhovali, převýšil počet těch, kteří se odstěhovali, je Jičínsko. Přibylo zde 14 036 nových obyvatel, 13 945 si našlo bydlení jinde.

Ilustrační foto.
Kraj konečně opraví průtah k hranicím