Tento úkon byl podle slov tajemníka MěÚ Petra Tyče proveden na základě letitých oprávněných stížností občanů, kteří bydlí právě v těchto lokalitách zatížených v hojné míře po celý den osobní i nákladní dopravou.


Co se týče noci, měření prokázala, že hlukové limity jsou překročeny ve všech třech případech. Výsledky zjišťování během dne pak mluví o překročení limitu v ulicích 1. máje a Dobrušská. V Náchodské ulici leží hlukový limit pro denní dobu v pásmu nejistoty měření, což znamená, že se nedá přesně určit, zda je trvale hlučnost překročena či ne.


„Na základě těchto zjištění se chystáme ještě více tlačit na vlastníka zmíněných komunikací, tedy na kraj. Budeme chtít, aby zde zajistil opravu povrchu. Hlučnost je totiž často způsobená nejen intenzitou provozu, ale také nerovností a špatným stavem povrchu komunikace,“ sdělil Petr Tyč.


Doplnil, že město dále využije naměřených hodnot také k argumentaci vůči Ředitelství silnic a dálnic s požadavkem, aby došlo co nejrychleji k realizaci plánované přeložky komunikace 1/14.