Narodila se v Náchodě jako Libuše, ale odmalička byla pro každého Luba. Přes protesty rodičů se přihlásila na Státní konzervatoř v Praze, kde studovala u Ladislava Peška a Anny Iblové.

V roce 1945 dostala angažmá v souboru J. Honzla ve Studiu Národního divadla, kam ji přivedl kamarád a později manžel Josef Pehr. S ním společně jezdili ve čtyřicátých letech hrát dětem loutkové divadlo. Od roku 1948 získala herečka stálé angažmá v činohře Národního divadla, kde působí dodnes. Kromě toho neúnavně připravuje vlastní projekty (v Divadle v Řeznické, v Divadle U Valšů, v Divadle Rokoko, ve Viole, v Rubínu či Ypsilonce).

Od poloviny čtyřicátých let, kdy se poprvé objevila na filmovém plátně, má za sebou desítky rolí a roliček ve filmu a v televizi.

Nejvíce si ji diváci pamatují ze seriálů, kde se objevila např. jako služka ve Sňatcích z rozumu, Aranka v Chalupářích, paní Plecitá v Náměstíčku, Návsi a Příkopech atd.). Napsala osm knih o přírodě, divadlu a hercích, astrologii a magii. V Městských divadlech pražských ji můžete vidět v Holkách z kalendáře a v monodramatu César a Drana.

„Je mi teprv 90! Teď to rozjedu!" tvrdí Luba Skořepová. která narozeniny oslaví 22. září od 19 hodin v kavárně Divadla ABC. A to při moderovaném posezení s Lubou, jejími přáteli a hosty. Bude si povídat o svém životě nejen s moderátorem večera Alešem Cibulkou, ale mimo jiné také s Barborou Hrzánovou, Arnoštem Goldflamem, Milošem Horanským či s Ondřejem Zajícem.

V kavárně Divadla ABC uvidíte výstavu Aleny Hrbkové, která nafotila oslavenkyni, jak ji ještě neznáte. Těšit se můžete i na netradiční občerstvení, pokrmy budou připraveny podle receptů Lubiny babičky.

Večer je jedinečnou příležitostí, jak Lubě Skořepové osobně poblahopřát k životnímu jubileu. (kul)