Turnaj se koná pod patronací Mezinárodního paralympijského turnaje a účastníci na něm bojují o body do světového žebříčku, podle kterého se pak mohou nominovat na XIII. letní paralympijské hry v Pekingu.

Lukostřelci z celého světa

Turnaj pořádá Sportovní klub Nové Město nad Metují ve dnech 15. – 18. srpna, během kterých závodníci z ČR, Slovenska, Dánska, Srbska a Černé hory, Nizozemí, Finska, Maďarska a Turecka absolvují náročný program od zdravotních klasifikací, přes kvalifikaci na dlouhé (90 m a 70 m) a krátké (50 m a 30 m) vzdálenosti až po eliminaci a medailové rozstřely na 70 m. Závodníci jsou rozděleni do kategorií podle stupně a druhu postižení, včetně dokonce nevidomých lukostřelců.


Turnaj ve čtvrtek slavnostně zahájili Bronislava Malijovská, starostka Nového Města nad Metují, a Libor Šnajdr, ředitel SK Nové Město nad Metují a člen Výkonného grémia Českého paralympijského výboru.


Pravidla paralympijské lukostřelby jsou totožná s „nepostiženou“ lukostřelbou, a proto se v současnosti intenzívně jedná o začlenění paralympijské lukostřelby do Mezinárodní federace lukostřelby nepostižených (FITA).


S pořádáním vrcholných paralympijských soutěží mají za posledních 20 let Novoměstští bohaté zkušenosti. V letošním roce se jim po mnohaletém úsilí podařilo kompletně zrekonstruovat celý areál Sportovního klubu. Podle Libora Šnajdra se jedná o „historický mezník ve vývoji nejen Sportovního klubu, ale i sportu v celém Novém Městě, neboť se veškeré pořadatelství na zrekonstruovaném sportovišti zkvalitní a zjednoduší od atletiky, přes lukostřelbu až po volejbal a fotbal.“

Bezbariérový hotel chybí

„Zbývá nám ještě postavit hotel s bezbariérovým ubytováním. Ubytování odpovídající paralympijským standardům je stále naší slabinou,“ dodává Libor Šnajdr.


Pořadatelé zvou příznivce lukostřelby, ať se do areálu Sportovního klubu v Novém Městě nad Metují přijdou podívat. Střílet se bude do soboty 18. srpna od 9 do 17 hodin a na startu je také vozíčkářka Lenka Kuncová, které nedávná taneční soutěž Bailando pomohla při zajištění peněz na nákladnou operaci páteře.