"V pátek jich tolik nikdy nepřišlo. Asi lidé chtějí více do toho promluvit. Až to tady odpoledne vysypeme, otevřeme všechny obálky, spočítáme hlasy, tak jsem zvědavá, která strana zvítězí," usmívá se zapisovatelka volební komise Míla Šípková.

Podle indíciíí z posledních sněmovních voleb v roce 2013 mají v Rožmitálu největší šanci komunisté, kteří před čtyřmi lety za 22 hlasů získali 31,42%.

Dvě členky volební komise se dnes o půl desáté vydaly s volební urnou na návštěvu za manželi Žočkovými. "Pojďte dál, už na vás čekáme," vítal ženy s přenosnou volební urnou 86letý Zdeněk Žoček s připraveným občanským průkazem. Volební lístek se sice krapet bránil vstupu do menší "přenosky", ale pan Žoček odvolil bez problémů.

Ani s výběrem svého kandidáta neměl těžkou hlavu. "Za ty léta už v tom mám drobet jasno," říká s úsměvem otec šesti dětí, kterému se nelíbí rétorik socialistů a "Okamurovců". Na dotaz, zda může prozradit, kdo má jeho smpatie, odpověděl: "Podívejte se - já už jsem starší pán, už jsem něco prožil… Já - a myslím že i manželka také - volíme komunisty," neskrývá svůj názor muž, který jezdil patnáct let s traktorem v zemědělském družstvu, a poté jako topič na mazutovém kotli topil až do důchodu v broumovské textilce Veba.