Populární obyvatelé příkopu zámku „vršku kulatého“ - huňáči Ludvík a Dáša, nemají co jíst. A to právě v době, kdy se probírají ze svého lehkého zimního odpočinku a potřebují co nejkvalitnější stravu a dostatek vitamínů.

Možná by se mohlo zdát, že i současný stav náchodských medvědů bude mít na svědomí ekonomická krize, ale zdání v tomto případě klame. O aktuálním problému medvědů ví nejvíce Gabriela Macounová, která se o Ludvíka s Dášou stará už tři roky.

„Dosavadní sponzoři Ludvíka a Dáši, kterými byly především supermarkety, mají bohužel od letošního roku přísná nařízení. Odpisové zboží jako je ovoce, zelenina, maso, chleba nebo med již medvědům nemohou poskytovat. Místo v břiše našich zvířat tak tyto dobrůtky zcela zbytečně končí ve spalovnách nebo kafilériích,“ řekla Deníku Macounová. Medvědům tak hrozí reálné nebezpečí, že mohou zůstat o hladu.

Podle náchodského starosty Oldřicha Čtvrtečky však takovýto katastrofický scénář rozhodně nehrozí. „Ačkoli město vlastní pouhou polovinu z každého medvěda (druhou vlastní Nadace Spisovatelé za práva zvířat, pozn. redakce), rozhodlo se, že se zhostí své zodpovědnosti za zvířata a ze svého rozpočtu vyčlení částku dvacet až třicet tisíc korun měsíčně na kvalitní potravu pro medvědy. Zároveň však prosíme také všechny občany o pomoc při krmení medvědů Ludvíka a Dáši,“ obrátil se k veřejnosti starosta. Nejlepším a nejjednodušším způsobem, jak pomoct, je přispět do kasičky, která je umístěna nad výběhem medvědů. Větší finanční dary pak případní sponzoři mohou odevzdávat přímo na radnici. Přispět ale může kdokoli, a to nejen penězi. Dvě hlavní zámecké atrakce – Ludvík a Dáša – se těší především na něco dobrého na zub.

„Medvědi jsou všežravci, tak jim dáváme jak maso, tak zeleninu - mrkev, brambory, papriky, rajčata. Milují ovoce - meruňky, mango, banány. Kupodivu moc nemusejí jablíčka,“ prozrazuje něco o mlsném jazýčku medvědů ošetřovatelka. „Přivítáme také pečivo, ať čerstvé nebo tvrdé, ale rozhodně ne plesnivé. A pokud chcete medvědům udělat obzvlášť velkou radost, doneste jim kompoty, piškoty, šlehačku ve spreji a hlavně med, ten Ludvík s Dášou jako správní medvědi milují nadevšechno,“ vyjmenovává medvědí menu Macounová.

Vzhledem k tomu, že ale zámek nemá žádné skladovací prostory na potraviny, je třeba se při větším množství potravinových darů pro medvědy předem dohodnout s ošetřovatelkou Macounovou na telefonním čísle: 776 078 565. K dispozici je každý všední den od sedmi do čtrnácti hodin.

„Po zveřejnění naší výzvy ohledně Ludvíka a Dáši se nám už začínají hlásit lidé s nabídkami pomoci, za což jim velice děkujeme. Snad na nás nezapomenou ani poté, co tento mediální humbuk kolem medvědů utichne,“ doufá Macounová při pohledu na medvědici Dášu a škemrajícího huňáče Ludvíka.

A kdo jsou Ludvík a Dáša? Jsou to hnědí medvědi, kteří žijí v medvědáriu zámeckého příkopu Náchodského zámku od 6. března 1995. Oba se narodili v cirkuse, ale protože se tam pro ně nenašlo využití, zůstávali zavřeni v malé transportní kleci. Z tohoto depresivního prostředí je jako tříleté zachránila Nadace Spisovatelů za práva zvířat. Medvědi putovali v zuboženém stavu do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem. Poté byli převezeni na náchodský zámek.

(Klára Němečková)