Přes 120 milionů korun dokázali poslanci sebrat ze státní kasy pro své obce a města na východě Čech.

Není to nejvíc, nejúspěšnější byly požadavky Moravy. Ale třeba Ústecký kraj se musí spokojit s ještě hubenějším soustem.
Zneužívání státního rozpočtu pro poslanecké pomníčky, pro něž se už vžil termín porcování medvěda, poslanci kritizují. Ale pak se na něm sami podílejí.
Hlavní slovo při licitování měli členové rozpočtového výboru. Z jeho 22 poslanců jsou z východních Čech dva: Ladislav Libý z Chrudimi (ODS) a Jiří Hanuš z Červeného Kostelce (KDU–ČSL). Však také do obou regionů putují největší dotace. Aeroklub ve Skutči na Chrudimsku asi získá 15 milionů, Červený Kostelec a okolní obce na Náchodsku kolem dvaceti.

Libý byl už vloni při porcování medvěda vůbec nejúspěšnějším „řezníkem“ z východočeských poslanců. Pro svou Chrudim, kde předtím starostoval, získal 50 milionů.

Jak vrtkavý je osud požadavků měst na získání sympatií poslanců, dokládá osud žádosti Dvora Králové nad Labem, který potřeboval 84 milionů na rekonstrukci základní školy. Nedostane ani milion.

„Poslanci sami nejlépe vědí, kde jejich obce tlačí bota. Sice by se všem ulevilo, kdyby byly poslanecké pomníčky zrušeny a peníze dány raději na školství či sociální problémy. Ale když už tady jsou, musím za svůj region bojovat,“ řekla poslankyně Alena Páralová (ODS).

Sociální demokraté se porcování letos neúčastní. Ani neměli dost hlasů na prosazení svých požadavků. „Třeba bychom i chtěli nějaké želízko, ale peníze pro opozici prostě nejdou,“ posteskla si náchodská poslankyně Soňa Marková (KSČM).

Miliony schválené v rozpočtovém výboru ale nejsou jisté. Musí projít ještě hlasováním celé sněmovny.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE NA OBRÁZEK