„Prosíme proto řidiče, aby byli opatrní a respektovali nové dopravní značení a omlouváme se za případné komplikace po dobu provádění posledních úprav," uvedla mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Otřesy z aut už kostel neohrozí

Hlavním důvodem změn v dopravě na náměstí bylo odklonění dopravy od kostela. Ten stojí ve své horní části na skále, od poloviny dolů na měkkém podlaží. Vlivem otřesů z projíždějících aut došlo k poškození kostela, proto se musela zajistit jeho statika.

Začátkem příštího týdne by měla být většina hlavních prací na náměstí hotová. Zbývá dodělat už jen některé drobnosti, mezi něž patří například instalace laviček, stojanů na kola či odpadkových košů. Nově v centru umístí i dva rozcestníky.

„Od příštího týdne bude už zcela jasné, kde se může parkovat a mělo by se začít parkovat podle vymezených míst," informoval náchodský místostarosta Tomáš Šubert. Dodal, že na správnost parkování budou mnohem bedlivěji dohlížet strážníci městské policie. „Problémy to ze začátku nejspíš nějaké přinese, ale snad se to brzy ustálí," věří místostarosta. Týden prý budou strážníci řidiče většinou jen upozorňovat, poté už přijdou na řadu pokuty či botičky.

Parkování za radnicí i v Tepenské

Změny na náměstí přinesly i snížení počtu parkovacích míst. Z původních více než dvou set jich je nyní asi 163 a dvě místa pro autobusy před Hotelem U Beránka. Úbytek parkovacích míst v centru vyřeší například velké parkoviště, které před nedávnem vzniklo v Tepenské ulici v areálu bývalé Tepny. Dalších padesát míst vznikne hned za radnicí.

Nejprve se ale musí dokončit Krámská ulice. Podle místostarosty by během dvou týdnů mohla být hotová.

V těchto dnech se na náměstí také dodělávají litinové sloupky, vymezující prostor, a přivezly se velké okrasné květináče. Aby přes zimu nezely prázdnotou, ozdobí je děti z místních základních škol.

Zasloužené renovace se dočkala i kašna. Okolo ní vznikl velký prostor, na kterém už brzy přibudou lavičky či pítko. To osvěží hlavně v letních dnech. Už na jaře se kolem kašny zazelenají nově zasazené stromky a přibude lavička Josefa Škvoreckého. Atmosféru zpříjemní nasvícení kašny.

Masarykovo náměstí prošlo mnoha dalšími úpravami. Rozšířily se například chodníky, které jsou nyní přizpůsobené i hendikepovaným. Dámy už nemusejí mít strach o podpatky, protože součástí chodníků je hladký pruh. Před starou radnicí se dodělává pumpa na vodu, která bude funkční a pítko pro koně za kostelem se osadí květinami. Opravy neminuly ani historické sloupy .

Výhodou je, že celé řešení náměstí bude možné do budoucna změnit, pokud by to situace vyžadovala. Stačí upravit vodorovné dopravní značení, přemístit litinové sloupky či květníky.

Zeptali jsme se: Co říkáte změnám na náchodském náměstí?

Josef Balcar, Náchod
Líbí se mi, jak nyní vynikla kašna, ale určitě nastanou zmatky v parkování. Na druhou stranu je dobře, že se nebude jezdit u kostela, který tím trpěl.

Josef Ťokan st., Náchod
Celkové změny na náměstí se mi vcelku líbí, snad jen nemuseli posouvat kašnu. V dopravě asi nastanou zmatky, než si řidiči zvyknou.

Jana Hůlková, Police nad Metují
Je dobře, že na náměstí ubyla parkovací místa a nebude tu snad tolik aut. Líbí se mi také úpravy okolo kašny, že tam přibudou lavičky a zeleň.

Marek Munzig, Nové Město nad Met.
I když nejsem Náchoďák, změny se mi zamlouvají. Je dobře, že vzniknou parkovací místa za radnicí a z náměstí zmizí alespoň pár desítek aut.