V Náchodě letos pořídili novinku. Kromě Masarykova náměstí, Komenského ulice a Karlova náměstí se rozsvítí i Pražská a Běloveská ulice.

„Přibude celkem 75 prvků vánočního osvětlení na sloupech veřejného osvětlení na průtahu Náchodem, a to za 1,3 milionu korun,“ informovala mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

V Novém Městě nad Metují i letos vyhradili z rozpočtu města částku 100 tisíc korun. „Objednávalo se nové vánoční osvětlení a girlandy na budovu Spolkového domu, dále světelný závěs na věž kostela Nejsvětější Trojice na Husově náměstí a na věž Domu hasičů a také nový převěs, který je umístěný nad komunikací při vjezdu do Husova náměstí v ulici U Zázvorky a v ulici Českých bratří,“ popsala Eva Kupková z městského úřadu. Novinkou bude vánoční výzdoba na budovách ZUŠ čp. 1209 a  čp. 1238 na Husově náměstí, kterou schválil městský architekt.

Chystá se také obnovení maleb pěti postav ve vánočním betlému, který je tradičně umístěný před kostelem Nejsvětější Trojice na Husově náměstí.

SPLNĚNÉ PŘÁNÍ

V České Skalici splní přání jednomu prvňáčkovi a vánoční výzdobu doplní o hvězdu. Školák o ni napsal přímo starostovi. „Radnice je hezká, stromeček taky, ale nemá vánoční hvězdu a já by sem ji tam chtěl. Prosím o ni. Adam Hejzlar, 1.B“ stálo v rukou psaném vzkazu. Starosta České Skalice nechal školáka vloni za statečnost odpočítat novoroční ohňostroj, letos chlapec o první adventní neděli rozsvítí na stromku hvězdu.

OSVÍTÍ I MĚSTSKÝ ÚŘAD

V Broumově zdobí ulice vedoucí k náměstí pět vánočních dekorů. „Novinkou letošního roku bude, že se nám podařilo získat povolení od památkářů a bude premiérově osvícený městský úřad,“ zmínila ředitelka Technických služeb města Broumov Dana Hejnišová.

„Byli jsme snad jediná radnice v kraji, která dosud nesvítila,“ dodala, a upřesnila, že jemné osvícení bude spočívat v pruhu světla ve studené bílé barvě, které bude nataženo nad první řadou oken MěÚ.

ŽIVÝ STROM V NOVÉM

Meziměstská radnice utratila letos za vánoční výzdobu zhruba 200 tisíc korun. Tato investice se nejvíce projeví na přírodním vánočním stromě. „Přestál i poslední vichry, tak nám snad ještě dlouho vydrží. Chceme ho rozsvěcet 3. prosince,“ říká starostka meziměstí Eva Mücková a dodává, že lehce ozdobena bude i horní část budovy městského úřadu. „Pod střechou budou viset světélka. Snad se budou líbit. Do výběru jsme nechali mluvit i některé zastupitele, kteří mají estetické cítění,“ usmívá se starostka.

V Meziměstí uvažovali i o ozdobení sloupů veřejného osvětlení, ale vzhledem k tomu, že příští rok se ve městě bude dělat nová komunikace, tak vyčkají na konečnou podobu. „Do větší výzdoby se zatím nepouštíme. Počítám, že příští rok nebudeme kupovat nic, ale rok 2019 bude tím rokem, kdy vánoční výzdobu budeme doplňovat,“ dodává starostka.

KRÁSA V JEDNODUCHOSTI

Na osvědčeném receptu, podle něhož „ukuchtili“ vánoční výzdobu v centru Hronova v loňském roce, nemění zdejší radnice pro blížící se adventní čas prakticky nic. „Nic jsme nepřikupovali ani nového nechystali. Vloni jsme měli samé pozitivní ohlasy, takže jsme se rozhodli, že výzdobu zachováme. Bude to tak, jak to bylo – celé v bílém,“ říká starostka Hana Nedvědová, že v jednoduchosti je krása. „Když se to líbilo vloni, tak doufám, že se bude líbit i letos.“

Hronovskému náměstí dominuje velkolepě osvícené Jiráskovo divadlo, drobnými světýlky jsou ozdobeny stromy kolem marianského sousoší a mezi lampami na náměstí jsou zavěšena světýlka.

ŽÁDNÉ UTRÁCENÍ

Výzdobu města považuje polická radnice za součást dnů očekávání a příprav. „Letos do vánoční výzdoby žádné mimořádné peníze směrovány nejsou. Pouze na opravy a doplnění stávajícího. Protože se jedná o spotřební materiál, vyšly jsme vstříc požadavkům našich obcí – Pěkova, Honů, Radešova a Hlavňova,“ uvedl polická starostka Ida Jenková.

Výzdoba bude stávající na stejných místech.

Velké utrácení neplánují ani v Červeném Kostelci, výzdoba by měla být stejná jako v loňském roce. „Zvažuje se nové osvětlení vánočního stromu, které by mělo stát okolo padesáti tisíc korun,“ informoval Jiří Mach z městského úřadu.

INVESTUJÍ 300 TISÍC

Naopak v Jaroměři se objednává nová vánoční výzdoba za zhruba 300 tisíc korun. Rozsvítí hlavní tahy města. „Léta jsme používali výzdobu, se kterou nám pomáhala společnost Citelum. S tou už ale, co se týká veřejného osvětlení, nespolupracujeme,“ vysvětlil starosta Jaroměře Jiří Klepsa.