„Vzhledem k tomu, že se hospodě U Konvalinků neřekne jinak než u Konve, rozhodli jsme se uspořádat jedinečnou a inspirativní výstavu Konve u Konve," pozdravil prostřednictvím obrazovky v historicky prvním šotu TV KKUV nepřítomný spoluorganizátor akce Hynek Šnajdar.

KONEV S UNDERGROUNDOVOU HISTORII

Mezi vystavenými exponáty byla i konve se zajímavou minulosti. „Například s touhle konví zaléval svou zahrádku Magor," zmínil Doubek konev s undergroundovou historii, kterou brával do rukou básník a publicista Ivan Martin Jirous. Konev pochází z doby, kdy žil ve Stodůlkách v zahradním domku. Ke Konvalinkům jí přinesl Jiří Rejthar, který v současnosti žije v místech, kde vůdčí duch českého undergroundu zanechal svou stopu.

„Celkem se tu sešlo neuvěřitelných 52 konví," těšila vysoká a pestrá účast výčepního Slávu Doubka. Součástí výstavy byla soutěž o nejhezčí konev. Každý obdržel kupon, který po prohlídce exponátů vhodil do konve, která se mu nejvíce líbila. Zde na plné čáře zvítězila malovaná zahradní, na níž byl vyobrazen politický aktivista Martin Konvička.

„Získal celkem 13 hlasů," měl spočítáno Sláva Doubek. „To ale absolutně neznamená, že ho máme rádi. Naopak. Vnímáme ho velice negativně," ujišťoval jeden z přítomných volnomyšlenkářů.

Konvička není gentleman, ale typický knírek mu (pří)sluší

Mezi dvaapadesáti vystavenými exponáty se objevila i starší zahradní konev, ze které se na přítomné dívala povědomá tvář mediálně profláknutého politického aktivisty.

„Týden před akcí se u mě zastavil kamarád Tomáš Forman, a zvažovali jsme, s jakým nápadem přijít na tuto výstavu. Tomáš přišel s vizí, která se v podstatě sama nabízela zobrazit na konev antiislamistu Konvičku," řekl Luboš Moravec, který se zabývá restaurováním starého nábytku a zajistil tak realizaci myšlenky. „Holky, které normálně malují skříně, dostaly za úkol vyobrazit na každou stranu konve ve dvou různých provedeních Konvičkův obličej," popisuje. „Známe všichni jeho radikální názory, tak jsme se rozhodli ho na jedné straně zobrazit v barvách Hitlera. Přidali jsme mu knírek a na hlavu nasadili nacistickou čepici. Tak totiž na nás jeho rétorika působí a proto jsme ho takhle vyladili. A myslím si, že se to trefilo celkem dobře," dodal s úsměvem Luboš Moravec.