Velkopoříčské zastupitelstvo proto rozhodlo, že bude budova zrekonstruována. “V současné době je zde v provozu poštovní úřad, restaurace a knihovna. Je zde také umístěn jeden byt. Ostatní prostory, sál kina, zasedací místnost a klubovna skautů, jsou využívány sporadicky. Zažádali jsme proto Krajský úřad o dotaci na projekt, jelikož celkové náklady na rekonstrukci jsou hodně vysoké. Pohybují se okolo třiceti milionů korun,“ sdělil starosta městyse Josef Král.
Příprava projektu je nyní v plném proudu. Již se uskutečnilo výběrové řízení na dodavatele projektové dokumentace. „Byla vybrána náchodská firma Orgatex. Hotova už je architektonická studie. Nyní se zpracovává projekt pro stavební povolení. Ve spolupráci s královéhradeckým Centrem evropského plánování připravujeme žádost o dotaci z regionálního operačního programu. Žádost musíme podat do 28. března letošního roku. Vše se pak bude odvíjet od toho, zda budeme vybráni nebo ne. Když uspějeme, rádi bychom rekonstrukci zahájili na podzim letošního roku,“ informoval Král.


A jak by měla rekonstrukce Obecního domu probíhat? „Zachování kina se jeví jako nereálné, sál tedy bude přeměněn na víceúčelový sál pro přibližně sto padesát osob. Budou se zde moci pořádat různé koncerty, přednášky, školení a podobně. Restaurace bude zrekonstruována, zlepší se její zázemí.


Omlazovací kúrou projde také knihovna. Vše bude vybaveno moderní technikou. Do objektu by se měl vrátit úřad městyse. Prostory ve stávajícím zeleném domě by se uvolnily pro obchody a služby. V Obecním domě se také počítá s umístěním spolkových místností,“ dodal Král.