„Když jsme otevřeli dveře, vešlo dvanáct lidí a jeden pán vozíčkář. Od čtrnácti hodin ještě volební místnost nebyla prázdná, stále tady někdo je," informoval po půl hodině od zahájení voleb předseda volební komise František Molík.

K volbám se vydal i Josef Máslo ze Žďáru nad Metují, přestože měl plné ruce práce s organizací dnešního setkání sběratelů v Polici nad Metují. „Ano, jdu k volbám, to dá rozum. Bude to stejně možná zase na houby, ale k volbám se jít musí," uvedl Josef Máslo. To Petr Jelínek z Náchoda se usmíval a řekl: „Moje babička říkala, že odhlasovala hned, jak jí přišly ty lístky."

Zájem o volby byl v domově důchodců v Náchodě, kam přišli komisaři z nedaleké volební místnosti. „Senioři už na vás čekají a velmi se těší," přivítal členy volební komise ředitel domova Václav Voltr. Podle něj to pro seniory byla významná společenská událost.

Zájem volit mělo asi padesát seniorů, což je zhruba třetina zdejších obyvatel. „Někteří původně volit nechtěli, ale na poslední chvíli si to rozmysleli. Asi je ovlivnili jejich spolubydlící," řekla vedoucí sociálního úseku Jana Součková. Téma voleb prý bylo pro většinu z nich v posledních dnech velmi aktuální. „Řešili to s rodinou i mezi sebou, máme takový diskusní kroužek. Také sledují politiku v televizi," popsala stálý zájem lidí o politiku i v tak pokročilém věku.

V Kladské ulici v Náchodě odvolil v podvečer celorepublikový šéf lidovců a lídr jejich kandidátky v kraji, Náchoďák Pavel Bělobrádek. Přišel s manželkou a se synem. Na otázku, co od mimořádných voleb očekává, odpověděl: „Je to trochu souboj, zda budou mít větší vliv standardní klasické strany, nebo nějaká nová hnutí, a jestli se dá dohromady nějaká relevantní koalice. To si myslím, že bude velmi složité a bude to velmi zásadní výsledek těchto voleb, jestli bude vůbec možné sestavit pevnou a stabilní vládu."

Bělobrádek předpokládá, že lidovci získají mezí šesti až osmi procenty hlasů voličů. Na volební účast je prý velmi zvědavý. „Podle volebních průzkumů by se měla pohybovat od 50 do 77 procent," řekl.

Náchodský starosta Jan Birke, který se do boje o poslanecké křeslo pustil jako čtyřka kandidátky sociální demokracie, odvolil ve čtyři hodiny spolu s manželkou v základní škole na Babí. Přišel v dobré náladě, s volební komisí žertoval. „Uvidíme, jak to dopadne," řekl později Birke, který se následně ještě vracel do práce na radnici. Ještě před tím, když opustil volební místnost a budovu školy, však jedné z obyvatelek musel odpovídat, kdy se bude řešit stavba chodníku v jedné lokalitě. V případě úspěchu chce být Birke starostou i nadále.

Volby na Náchodsku mohou být zajímavé právě i s ohledem na vývoj v komunální politice na některých radnicích. Krom starosty Birke se z šestého místa občanských demokratů o křeslo ve sněmovně uchází třeba i novoměstská místostarostka Bronislava Malijovská. V Novém Městě navíc lidé mohou před volebními místnostmi odevzdat dotazník týkající se budoucího rozvoje města.