Geologický průzkum začal v prvním listopadovém týdnu. „Díky tomu, že jsme nasadili takřka pekelné tempo, jsou k dnešnímu dni hotové čtyři průzkumné vrty. Dva jsou hluboké sto metrů, druhé dva jsou zatím do hloubky padesáti metrů," informoval místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka a popsal, že v průběhu prací se dokumentují zastižené horniny a na každém z vrtů se provádějí rozsáhlá měření. „Takže v tuto chvíli máme informace o vlastnostech hornin ve stěnách, o technickém stavu vrtu, o fyzikálních vlastnostech kapaliny, která se našla, a probíhají hydrogeologické zkoušky," vysvětlil místostarosta.

Z prvních dvou vrtů se už zkušebně čerpá voda a provádějí se kontrolní analýzy. Na základě současných poznatků se podle vedení města v těchto vrtech zcela jistě zachytily vody, které obsahují vyšší množství oxidu uhličitého. „Jsme přesvědčení, že mají i vyšší mineralizaci. Proto jsme si jistí, že se jedná o kyselku," oznámil Jan Čtvrtečka. Ten ale zatím rozhodně nemohl potvrdit, že by se jednalo o minerální vodu typu Ida nebo Hedva.

Více bude vedení města vědět, až budou k dispozici výsledky dlouhodobých zkoušek čerpání vody. Poté bude i možné určit, o jaký typ minerální vody se jedná a zda bude léčivým zdrojem. „Na takové závěry je v tuto chvíli ještě velmi brzy. Možná nás čeká i nějaké překvapení v podobě zcela nové minerální vody," usmíval se náchodský místostarosta a dodal, že takové informace by mohly být k dispozici už v březnu příštího roku.

Průzkumné práce, které by měly být hotové ještě do konce tohoto roku, vyjdou město na zhruba jeden a půl milionu korun.

Tím, že Náchod bude mít minerální vodu z vlastních vrtů, nebude už nic bránit rekonstrukci areálu takzvaných Malých lázní za obchodním domem Kaufland, kde by vznikla kolonáda a nové místo pro stáčení minerálky. Počítá se i s vybudováním malého balneoprovozu, který by měl nastartovat obnovu lázeňství.

Náklady na vybudování Malých lázní by měly být okolo 20 milionů korun a Náchod by do konce roku měl vědět, zda uspěl s žádostí o dotaci. „Město Náchod je rovněž zapojené do česko polského projektu, do kterého se přidala i města Hronov, Kudowa-Zdrój a Duszniky-Zdrój. Cílem je vytvoření lázeňského okruhu," informoval místostarosta Náchoda Miroslav Brát. Každé z těchto měst může v rámci tohoto projektu čerpat až půl milionu eur právě na tu svoji část projektu.

O obnovu lázeňství město Náchod usiluje už dlouhé roky. Důkazem toho je podle Jana Čtvrtečky i letos v červenci schválený územní plán. „Vymezili jsme v něm nové rozvojové plochy pro oblast lázeňství, které se nacházejí bezprostředně vedle původních lázní. Jedná se o plochu o rozloze zhruba třech hektarů a pro do budoucna plánované lázeňství je to dostatečný prostor," ujistil místostarosta.

Prvotní geologický průzkum místa, kde by se případný zdroj minerálky mohl nacházet, prováděl geolog Mojmír Opletal, který je dokonalým znalcem zdejšího prostředí.

„Zdroje vody jsem v Bělovsi hledal pomocí virgule. Na základě mých výsledků se vytvořil podrobný geologický průzkum za pomoci přístrojů, které moje nálezy potvrdily," vysvětlil Mojmír Opletal.