Pro příklad – v červenci 2010 navštívilo státní zámek Náchod 10 842 návštěvníků a ve stejném období letošního roku přišlo o tisíc lidí více – přesně to bylo 11 885 návštěvníků. Takže někde kvůli dešti tratí a jinde zase ze stejného důvodu mají zisk.

Teploty posledních dní zaručeně k vodě nikoho nelákají. Ti,jež z toho mohou mít radost, jsou provozovatelé „zastřešených“ turisticky atraktivních míst. „O letošních prázdninách jsme zaznamenali zvýšenou návštěvnost bunkru, určitě na to má vliv ošklivé počasí,“ těší Richarda Štěpánka z pěchotního srubu T – S 20 Pláň, ležícího nedaleko Chlívců u Stárkova.

Stejně tak i na náchodském zámku evidují díky deštivému počasí více prodaných vstupenek. „Když je horší počasí, tak to určitě víc lidí táhne na zámek než k vodě. Čím deštivější léto bude, tím se bude zvyšovat počet návštěvníků. Pokud bude hezky, tak lidé radši budou na koupališti. Vzhledem k počasí máme za červenec o více než deset procent větší návštěvnost, než v červenci minulý rok,“ říká pokladní u vstupu do náchodského zámku.(sýk, fis)