Tisíce návštěvníků, z nichž mnozí byli právě z Náchodska, po celý den proudily do areálu, aby se zúčastnily neobyčejné slavnosti vína jako v době před třemi sty lety, kdy zde kypěl bohatý kulturní a společenský život pod taktovkou hraběte Františka Šporka.

Atrakcí číslo jedna stejně jako v předchozích dvou ročnících byla neomezená konzumace vína, které teklo proudem po stranách kaskádového schodiště.

Doslova hlava na hlavě, to byla kulisa slavnosti vína, kdy se návštěvníci stojící na schodišti tlačili ke kaskádám, aby do sklenic či někteří z nich dokonce do pet lahví nabrali tekoucí víno.

„Je to sice skvělá tradice, ale zdá se mi trochu barbarské nabírat víno z kaskády do plastových lahví,“ kritizoval přístup některých konzumentů návštěvník vinobraní Jaroslav Ševčík z Trutnova.

Shovívavější byla Klára Morávková ze Dvora Králové nad Labem. „Myslím, že je to lidová veselice a je vcelku jedno, z čeho lidi to víno pijí. Já mám sice skleničku, ale plast mi nevadí. Je to zábava a hlavně, že se všichni dobře baví,“ uvedla.

Vinohrad na jižním svahu Kuksu, který je jediným ve východních Čechách, založil v roce 2005 vinařský odborník Stanislav Rudolfský. V minulém roce byla na Kuksu přivítána první, panenská úroda. Tehdy byly sklizeny zhruba tři metráky hroznů. Na ploše 0,42 hektaru jsou vysazeny staré burgundské odrůdy révy vinné, které do českých zemí nechal přivést již Karel IV. Společně s nimi je vysazeno také 700 keřů tradiční a téměř už zapomenuté odrůdy našich předků Tramín bílý, zvaný Brynšt.

Opukové podloží se čtyřiceticentimetrovou vrstvou spraše s příhodným mikroklimatem kukského „Krásného oudolí“ dává vynikající předpoklady pro vznik kvalitních hroznů.

Historicky se tu víno pěstovalo v dávné minulosti. Nyní je tu přibližně čtyři tisíce hlav, které se vyvazují provázkem a při výrobě se nepřidávají kvasinky. Také letošní vinobraní nabídlo návštěvníkům nevšední zážitek a ti se mohli obloukem vrátit do doby hraběte Šporka. Vinobraní to nebyla jen atrakce v podobě protékajícího vína po kaskádách, ale také bohatý kulturní program a samozřejmě nemohla chybět ochutnávka vín od moravských, českých i slovenských vinařů na nádvoří Hospitalu. Ochutnat bylo možné rovněž oblíbený burčák.

„Na vinobraní na Kuksu jezdíme každý rok, takže jsme tu už potřetí. Manželka se těší na vystoupení Věry Špinarové, já obcházím stánky a koštuju. Nejdříve mě zaujal u jednoho ze stánku Vlašský ryzlink, ale už jsem přešel na červené. Mají tu vynikající Zweigeltrebe, koupil jsem si domů dvě lahve,“ pochlubil se Jan Novák z Vrchlabí, který pochází z jižní Moravy.