Žáci Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích nad Metují zdárně dokončili barmanský kurz pod vedením známého lektora České barmanské asociace a mistra světa ze Singapuru v roce 2000 Karla Zapalače.

Stalo se již tradicí, že Střední škola hotelnictví a společného stravování každoročně organizuje pro své žáky prestižní barmanský kurz. Nejinak tomu bylo i v těchto dnech.

Na 20 zájemců z různých ročníků se zde během pěti dnů naučilo míchat 60 druhů drinků mezinárodní řady. „Museli zvládnout jak náročnou teorii, tak i technologii výroby včetně použitých surovin,“ říká lektor Karel Zapalač. Pro mnohé to byla vskutku těžká práce. „Pro tuto profesi jsou dovednosti naprostou nutností,“ upřesnil lektor.

Současná doba s sebou nese řadu nových trendů, které musí mladý barman běžně zvládat.

„Já beru tyto zkušenosti jako velkou inspiraci. Barmanství mě velmi baví a chtěl bych se tomuto oboru věnovat i v budoucnu. Lákají mě soutěže a další vzdělávání, proto jsem se rozhodl pro tento kurz,“ prozradil například Daniel Duben.

Pod dohledem zkušeného barmana tak žáci postupně pronikali do tajů barmanského umění, používaných surovin, druhů nápojů a způsobů jejich přípravy. Museli vše zvládnout tak, aby na závěr složili praktickou zkoušku, napsali test a připravili předem vylosovaný nápoj. „Zkoušku jsem zvládla dobře, i když jsem měla značnou trému. Získaný certifikát se mi v budoucnu bude jistě hodit,“ uvedla nejlépe ohodnocená žákyně Kateřina Renčínová.