„Já osobně jsem rád, že tady zase jsou. Hodně pomohou lidem ve vsi a ti jsou zase spokojení, že jim někdo pomůže. Počáteční loňský ostych se letos úplně vytratil a o práci si požádali i ti, kteří to třeba ani moc nepotřebují. Pomáhají nám také na obecním majetku. Například spárovali hřbitovní zeď. To nám hodně pomůže, protože naši pracovníci musí přes léto hlavně sekat trávu," pochvaloval si starosta Martínkovic Jaromír Jirka.

Starosta byl rád, že si brigádníci i letos vybrali jejich obec a místní na ně také nepohlíží špatně. Nebyla zaznamenána jediná výtka od obyvatel kvůli pořádku nebo, že by byl někde v obci nepatřičný hluk.

„Tím se původní obavy rozptýlily. Pokud budou chtít, tak je rádi přivítáme i příští rok. Jestli jim zázemí vyhovuje, tak jim ho opět můžeme poskytnout," dodal starosta.

Pomoc mladých lidí si pochvalovali také místní, zejména starší lidé a ženy, které zůstaly na veškerou práci v domku samy.

„Jsme moc rádi, že zase přijeli a nám starším pomohou. Už všechno nezvládám. V domku jsem zůstala sama, tak každá pomoc je dobrá," svěřila se Jarmila Olahová.

Obyvatelé byli předem informováni, o co se jedná, a tak velké obavy neměli.

„…jen mě překvapilo, že za to nebude žádná odměna. To je v dnešní době zvláštnost. Jejich zásluhou tady stojí nová kůlna a letos ji plní dřevem. A také mě zarazilo, že na takovouto práci s cirkulárkou a sekerou přišla pomáhat děvčata. Ale když si na to troufnou. Za takovouto spolupráci jsem moc ráda. Pokud by chtěli přijet i příští rok, tak je rádi opět přivítáme. Na vesnici je práce stále dost. Zneužívat toho ale nechci," dodala Jarmila Olahová.

Do Martínkovic se sjelo přes sto třicet mladých lidí, z nichž asi dvě třetiny tvořili studenti. Třetina dobrovolníků si na akci vzala dokonce dovolenou. Věkový průměr byl okolo čtyřiadvaceti let. Nepřijeli ale proto, aby se bavili, nýbrž pomoci místním lidem. Seznam prací, kde pomáhali, byl opravdu dlouhý. Po rozdělení do jednotlivých part se však dařilo uspokojit všechny. V letošním roce převládaly výkopové práce. Nepomáhalo se ale jenom obyvatelům, ale část prací spočívala v práci na obecním majetku i v úpravě prostředí okolo kostelů.

U obyvatel už si získali důvěru

„Akce se letos koná popáté a podruhé se uskutečnila v Martínkovicích. Vloni k nám přistupovali s ostychem, ale po zkušenostech je přístup vstřícnější a už si nás nebojí pozvat do domácnosti. Letos už jsme tady byli asi čtyřikrát. Například na dětský den nebo pouť. Účelem bylo, aby místní viděli, že opravdu máme o obec zájem a že to není jenom týden, kdy přijede parta lidí a zase odjede. To se také projevilo na důvěře. Získali jsme si také podporu starostů, a tak tady pracujeme nejen v Martínkovicích, ale také v Božanově, Otovicích, Šonově a v Křinicích," řekl hlavní organizátor Vojtěch Jurásek, který přijel z Brna a v současné době dokončuje vysokou školu.

Na pomoc přijeli i brigádníci ze Slovenska. „Přijel jsem z Bánské Bystrice. Jsme tady tři bratři a máme v pracovním týmu rodinu, tak jsme přijeli trochu pomoci. Šéf této akce také patří do rodiny. Letos jsem na takovéto akci poprvé a určitě pojedu zase, protože se mně to zalíbilo. Nelitujeme, že jsme podnikli tak dlouhou cestu. Pomohli jsme a sešli jsme se také s rodinou. Je tady také nádherné prostředí, jen na tu prohlídku je málo času," svěřil se Michal Valtr.

Pro studenty to je především relaxace a odreagování se od sezení nad knihami a učením.

„Přijela jsem z Ostravy a jsem tady poprvé. Dozvěděla jsem se o této akci od kamarádů. Myslím, že to je skvělá příležitost, jak pomoci druhým. Je to tady skvělé a lidé jsou hodně příjemní. Je dobré pomoci druhým, kteří na to už nemají sílu. Většinou pracujeme u starších lidí, kteří pomoc opravdu potřebují. Beru to jako samozřejmost a naplňuje mě to, i když to je zadarmo. Je tady také super parta lidí, a tak se po večerech dobře pobavíme. Příští rok pojedu určitě znovu," řekla Lucie Pasterová, která studuje druhým rokem vysokou školu.

Letos poprvé přijela také Anna Pavlíková.

„Přijela jsem s kamarády. Ti mně říkali, že to je dobrá akce, tak jsem jela. Jsou to takové první zkušenosti. Nezklamalo mě to a jsem ráda, že jsem jela. Je vidět, že to místní lidé potřebují. To nám dělá radost. Je tady skvělá atmosféra a spousta dobrých kamarádů. Poznala jsem tady také spoustu nových známých. Pokud to půjde, tak bych se ráda zúčastnila i v dalších letech," dodala Anna, která přijela z Mělníku.

Manuální práci berou jako relax

Někteří si na akci vybrali dokonce i dovolenou. „Pracuji v Praze, ale bydlím v Nové Pace. Už mám po studiu a přijel jsem si sem odpočinout od intelektuální práce. Účastním se už potřetí a je to pro mě obrovský relax. Většina pracovních míst je v pěkné přírodě a jsou tady super zážitky, které by člověk jinak nezažil. Je to tady práce s lidmi a s kamarády. Pro člověka z města to je velký zážitek. Budujeme tady z pískovcových kvádrů příjezdovou cestu. I když je kámen těžký, tak práce to je zajímavá," uvedl Pavel Barborka.

SummerJob je letní dobrovolnická brigáda pro mladé lidi od 18 let. Letos se konal už pátý ročník akce. Na Broumovsko přijeli dobrovolníci podruhé. První tři roky akce probíhala na Manětínsku v Plzeňském kraji. Organizátoři při přípravách vždy úzce spolupracují se starosty jednotlivých obcí. Akci pořádají mladí z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, dobrovolnická brigáda pak je otevřená pro mladé lidi, kteří chtějí nezištně pomoci starším a potřebným lidem. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu.