Letošní setkání se vyznačovalo nízkouteplotou –10 stupňů Celsia a sněhu „pod zadek“. Přestože takovéto podmínky jsou pro motory letadel krajní mez, tak se poslední den v roce létalo. „Přijelo asi 30 modelářů, kteří předváděli svá letadla a vrtulníky asi 150 divákům,“ prozradil Deníku za pořadatele z LMK Trifid Jindřich Dvořáček.

Tak jako každý rok ,připravili klubáci-trifiďáci dráhu a zázemí pro modely a občerstvení pro příchozí. Nechyběla tradiční „prdelačka“, kterou vařili Knapovci… Bufet pro příchozí „jel“ naplno, protože zima si žádala čaj a grog. Žhavá „prdelačka“ šla na odbyt a do toho všeho se na ploše letiště prezentovali modeláři. A bylo se věru nač dívat. „Obrovský potlesk sklidil pan Bednář ze Dvora Králové , který předvedl akrobatický vrtulník. Kolegové z Hradce Králové předváděli kromě jiných letadel i obří dvojplošník na lyžích,“ pokračoval Jindřich Dvořáček.

A tak to šlo dvě hodiny – model střídal model a diváci se bavili. A tak bylo co fotit a modeláři ukázali divákům, že lepení „špejlí“ po večerech přináší své ovoce.

Na konec celé akce si modeláři a diváci popřáli hodně zdraví do roku 2011 a přípitkem na rozloučenou se rozešli do svých domovů.

„Pro nás klubáky měla tato akce dva zvláštní podtexty. Skončil ve své funkci na svou žádost stávající náčelník Luboš Knap st. a do této funkce nastoupil námi zvolený Karel Skoupý. Luboš Knap funkci náčelníka vykonával od založení klubu v roce 2000, udělal spoustu akci, učil a učí mládež létat a tak mu jménem všech klubáků–trifiďáků děkuji a přeji hodně zdraví a dlouhá léta mezi námi modeláři,“ popřál i za ostatní modeláře Jindřich Dvořáček.

Druhou výraznou událostí byla návštěva ředitele Českého rozhlasu Hradec Králové Jiřího Kanského a šéfredaktorky Českého rozhlasu Hradec Králové Lady Klokočníkové. „Provedli jsme je areálem, ukázali modely a řekl bych, že se jim u nás líbilo… Předběžně jsme se domluvili, že letní letecký den uděláme ve vzájemné spolupráci,“ prozradil Jindřich Dvořáček, který jménem členů LMK Trifid všem čtenářům popřál hodně zdraví a štěstí do roku 2011. „A těším se na shledanou u nás na letišti U Knapů v Zájezdě u České Skalice,“ dodal.