Vyčistí břehy nádrže Rozkoš

V sobotu se chystá čištění okolí vodní nádrže Rozkoš od odpadků. Vzájemně se na něm dohodli hlavní uživatelé nádrže. Chtějí tím nejen přispět k bezprostřednímu zlepšení stavu okolí přehrady, ale také upozornit na přístup lidí k okolí a přilehlým břehům a zvýšit zájem obyvatel o dění v jejich regionu.

Svátek modré planety si připomenou i ve Středisku volného času Bájo v České Skalici, kde pro žáky 4. ročníku zdejší základní školy připraví program už v pátek.

V Broumově mohou v sobotu děti a rodiče vyrazit na putování tamními parky a zahradami. Start je od 13 do 14:30 hodin v parku Alejka, pak cesta zavede putující do Klášterní zahrady, Schrollova parku, Naši zahrady u Domu dětí a mládeže Ulita a nakonec do školní zahrady v Olivětíně. Akce končí v 18 hodin.

„Cílem je provést obyvatele a návštěvníky zábavnou formou veřejnými parky a zahradami, ukázat jim rozmanitost a rozlehlost veřejné zeleně," uvedla Lucie Lesáková z broumovského informačního centra. Putování má lidem připomenout i to, jak je náročné se o městskou zeleň starat.

Trasa měří přibližně šest kilometrů a děti mohou po cestě plnit různé soutěžní úkoly. Putování je má však především motivovat ke třídění odpadů, ochraně přírody a vhodnému chování k veřejné zeleni. Dozví se ale i něco o dodržování pravidel bezpečnosti silničního provozu.

„V parku Alejka se seznámí s návštěvním řádem. U stanoviště městské policie dětem ukáží způsob měření rychlosti vozidel a služební auta, dále se seznámí s poskytováním první pomoci. V cíli, který bude pro malé děti už v Naší zahradě u Domu dětí a mládeže Ulita, ocení děti za absolvování trasy drobnými upomínkovými předměty, medailemi a plackami," dodala Lucie Lesáková.

Novinkou je možnost vyhodit na trase drobný elektroodpad do speciálního kontejneru.

Recyklací odpadků vyrobí dekorace

Den Země si bude možno užít i v neděli, a to v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují. Tam k oslavám připravili workshop nazvaný „Recy-věci", při němž si každý může vyrobit z recyklovatelného materiálu a sádry různé vázy či další dekorační předměty do domácnosti.

V následujícím týdnu pak muzeum pořádá stejnojmenný program pro školy. „Cílem akce je přiblížit dětem problematiku odpadů a zvýšit jejich zájem o třídění a recyklování domácího odpadu," uvedla za muzeum Martina Váňová.

Akce začne vždy tím, že na trase vytyčené učitelkou děti posbírají co nejvíce odpadů. Před muzeem je pak vytřídí do příslušných kontejnerů a následovat bude povídání a dílna tvoření výrobků z recyklovatelného materiálu.

Chystají celý Týden Země

Týden Země chystá od pondělí i Středisko volného času Déčko v Náchodě. Nabídne dětem z mateřských škol a žákům základních a středních škol ekologické aktivity. „V pondělí a v úterý plánujeme program zaměřený na zvířata a nás, ve středu ekologické dílny, ve čtvrtek a v pátek povídání o pejskovi a kočičce, rovněž zaměřené na ekologii," informovala Monika Hovádková z Déčka. Vše se bude konat v budově a v parku Déčka.

Co se chystá na Náchodsku ke Dni Země?

Broumov

Putování broumovskými parky a zahradami, sobota 13:00 18:00 hodin

Police nad Metují

Muzeum papírových modelů, workshop „Recy-věci", neděle 14:00 17:00 hodin, vstupné 30 korun

Broumovsko

Velký jarní úklid, 26. 28. dubna, trasy zvolené dobrovolníky

Náchod

Týden Země, 22. 26. dubna, nabídka ekologických a environmentálních programů pro děti z MŠ, žáky ZŠ a SŠ

Česká Skalice

Den Země, pátek, program ve SVČ Bájo pro žáky 4. tříd

Čištění okolí vodní nádrže Rozkoš, sobota 8:00 15:00 hodin