Jezdí už i vlek v Radvanicích na Jestřebích horách. Otevřeno je od 9 do 16.30 hodin. „V provozu jsme denně, včetně večerního lyžování, tedy ve středu, v pátek a v sobotu od 17 do 20 hodin,“ potvrdil za provozovatele Miroslav Mádr. Lyžuje se i v Petříkovicích u Trutnova, vlek tu jede každý den od 9 do 16 a od 17 do 21 hodin.

Otestovat je možné také mnohamilionové investice do areálu Bret v Prkenném Dole u Žacléře. Tady již jezdí 400 metrů dlouhá dvousedačková lanovka, posíleno je zasněžování i ostatní služby.

Rozjet by se měl i hořejší areál v Prkenném Dole. „Zasněžujeme naplno a předpokládáme, že od dnešního dne jeden vlek pustíme,“ hodnotí situaci Tomáš Ticháček z provozujícího Arrakisu. V Mladých Bukách spustili třísedačkovou lanovku na Pekelský vrch, v provozu je i hlavní sjezdovka s vleky Buky I a II. Otevřeno je také dětské hřiště s pojezdovým kobercem a lanovým vlekem.

Skipark Dolní Dvůr, sjezdovka s vleky U Moravy, je v provozu denně od 9 do 16 a od 17.30 do 21hodin.

Lyžovat se dá už i na Duncanu ve Svobodě nad Úpou a ve středisku Šachty, Vysoké nad Jizerou. Tady je od neděle v provozu také 1,2 kilometru dlouhá kotva Double Max s večerním lyžováním a poma. Včera zahájil provoz nedaleký areál Kamenec v Jablonci nad Jizerou. V provozu je část hlavní sjezdovky v délce asi 650 metrů. Na ceny jízdenek je tu 20 procent sleva.

Mimo provoz zatím zůstává lyžařský areál na Zvičině. Důvodem je zcela chybějící přírodní sníh.

Velká zimní střediska problémy s počasím tolik nepostihla. Na Černé hoře jsou v provozu všechny hlavní sjezdovky (Černohorská, Protěž, Anděl, Pod kabinou) a je tu od 30 do 70 centimetrů sněhu. Černohorská sáňkařská cesta je sice zavřená, sáňkovat však lze po Černohorské silnici.

Ve Špindlerově Mlýně, Svatém Petru, leží kolem 35 centimetrů. Otevřena a upravena je modrá a černá sjezdovka a Hromovka I. Ostatní tratě nejsou strojově ošetřeny. Večerní lyžování na Hromovce zahájí až po Novém roce. Od víkendu jezdí lanovka Labská a dnešním dnem začíná na Horních Mísečkách večerní lyžování. To bude vždy v úterý a ve čtvrtek od 17.30 do 20.30 hodin.

V Peci pod Sněžkou jezdí lanovka na Hnědý vrch i všechny vleky. Sněhu je na svazích průměrně 40 centimetrů. Také v Herlíkovicích jezdí vleky a lanovky Žalý a Bubákov naplno. Na Čertovu horu v Harrachově jezdí obě lanovky, v Rokytnici jsou otevřeny areály Horní Domky a Modrá hvězda – Bahýnka.

Černý Důl má denně spuštěny obě lanovky i další vleky, večerní lyžování od 17.30 do 21 hodin je na Veronice a v Kidparku. „Zájem lidí je v těchto dnech obrovský. Aby se netvořily fronty, otevřeli jsme čtvrtou pokladnu,“ říká Radek Etrych z provozující společnosti Markid.

Nejvíce omezené možnosti mají příznivci běžeckého lyžování. Ti musejí zamířit do vyšších poloh Krkonoš. Velmi dobré podmínky jsou na Černé a Světlé hoře, tady je upraveno kolem 50 kilometrů tras. Stejně dobře se dá jezdit i na Benecku a perfektně upraveny jsou běžkařské cesty na Horních Mísečkách. Zvláště spojnice mezi těmito středisky, přes Třídomí či Janovu horu, jsou v tomto období hodně využívané. (aš)