Pod vedením respektovaného odborníka v oblasti vzdělávání, někdejšího vedoucího pracovníka Výzkumného ústavu pedagogického v Praze Petra Kukala se zde zúčastnili profesního workshopu.

Kromě obecných klíčových témata muzejní pedagogiky byl workshop tematicky zaměřen na využití možností, které pro vzdělávání nabízejí tradiční i novodobé zvyky a svátky.

„Muzea disponují řadou původních zvykoslovných předmětů a mnohdy mohou nabídnout i velmi autentické prostředí. Díky tomu nabídka jejich programů dobře doplňuje vzdělávací možnosti školy a poskytuje dětem vedle znalosti také praktickou zkušenost a osobní prožitek,“ říká konzultant vzdělávání Petr Kukal.

Bohužel muzea této možnosti často využívají jen v období folklorně nejbohatších svátků, jakými jsou Vánoce nebo Velikonoce. Vzdělávací a výchovné možnosti přitom nabízejí i svátky a slavnosti méně exponované, jako Den matek nebo třeba dožínky. „Stranou by neměly zůstat ani slavnosti moderní, jako loučení se školou nebo drakiáda, při nichž se lze bezpečně opřít o vlastní žitou zkušenost dětí,“ má jasno Petr Kukal.

Workshop je součástí komplexního vzdělávacího programu Muzeum, který již třetím rokem realizuje společnost Altus Training Center. Na jeho tvorbě se podíleli členové Asociace muzeí a galerií ČR, ředitelé i odborní pracovníci muzeí.

Spolupráce s Muzeem Boženy Němcové v oblasti vzdělávání muzejníků přitom nemusí být jednorázová – obě strany uvažují o dlouhodobější kooperaci. (pek)