Poslední evropské volby v roce 2009 příliš nezajímaly třeba obyvatele Velké Jesenice. Obec měla nejnižší volební účast mezi obcemi na Náchodsku, a to 19,62 procenta. Třeba studentka Daniela Erychlebová, která odtud pochází, se k evropským volbám nyní nechystá.

„Tohle budou moje první volby, ke kterým nepůjdu. Nebudu ve Velké Jesenici a zapomněla jsem si zařídit průkaz, abych mohla odvolit jinde. Popravdě mě ale ani tyto volby příliš neoslovily. Necítila jsem žádnou silnou kampaň kterékoliv strany. Rozhodně ne tak silnou, že by mě donutila zůstat doma a odvolit," říká Daniela Erychlebová, které tak možná vystihuje i mínění řady svých sousedů.

To naopak obyvatelé Žernova zřejmě k volebním urnám opět vyrazí v hojném počtu. Před pěti lety zde byla nejvyšší volební účast na Náchodsku. K volbám přišlo 47,25 procenta voličů.

„Účast je u nás velmi vysoká vždy, není to jen v případě voleb do Evropského parlamentu," říká starosta obce Libor Mojžíš. Je to podle něj asi tím, že obec má uvědomělé a odpovědné občany. Je dost možné, že roli hraje také pospolitost a prostředí obce. „Obec není nijak názorově rozpolcená, každý má samozřejmě svůj názor na volby, ale myslím, že lidé si tu individuální odpovědnost uvědomují," dodává Libor Mojžíš.

Z dvou set padesáti zdejších obyvatel je oprávněno jít k urnám 198 lidí. Demografie obce je přitom průměrná, poměr starších a mladších je dlouhodobě vyrovnán. Volební komise bude voliče čekat v knihovně v budově obecního úřadu. Budou v ní dva zástupci politických stran, ostatní členy jmenoval starosta. „Volební komisi jsme neměli problém sestavit," dodal.

V Meziměstí se lidé k volbám do Evropského parlamentu také příliš nehrnou. Město mělo v jednom z několika volebních okrsků druhou vůbec nejnižší účast v evropských volbách 2009, a to pouhých 9,61 procent. Šlo ale jen o jeden z okrsků, v součtu všech pak město z řady průměrné volební účasti příliš nevybočovalo.

„Co mám vypozorované, i jak se věnujeme volebním komisím, které objíždíme, tak lidé tady dávají nejvíc přednost komunálním volbám, následují volby do krajského zastupitelstva. To se těch lidí ještě jakoby týká. Ale volby do Senátu či Evropského parlamentu, to je pro ně něco jakoby vzdáleného, proto je účast menší," míní místostarosta Pavel Hečko.

Zkrátka místní či krajské zastupitele či poslance lidé znají, vídají, vědí, co dělají. Co se Senátu či právě Evropského parlamentu se sídly v Bruselu a ve Štrasburku týče, tito politici jim jsou vzdálenější.

„Lidé dnes radši, když je pěkné počasí, půjdou někam na zahradu, než aby posílali do parlamentu člověka, který bere plat v řádech statisíců korun, a pak třeba v debatách říká, že dosud se to v Evropském parlamentu dělalo špatně," dodává Hečko. Sám volit půjde, neboť je to podle něj zapotřebí. Evropská legislativa totiž dopadá i na města a obce, které se s ní někdy musí i složitě potýkat. A když už jednou Česká republika je součástí Evropské unie…