Nové rozhledny mají vzniknout v rámci projektu, který připravuje Euroregion Glacensis. Projektem česko-polská Hřebenovka chce obnovit kdysi bohatou tradici pěší turistiky po hřebenech pohraničních hor, která byla rozvinutá především za první republiky, a to od Ještědu až po Praděd.

K tomu mají turisty nalákat právě i nové rozhledny, kterých už vniklo v posledních letech sice dost, ale jsou stále velmi populární. Celá trasa propojující horské vrcholy přes Sněžku měří téměř 550 kilometrů.

Na Náchodsku je v plánu stavba nových rozhleden na vrchu Šibeník nad Novým Hrádkem na místně někdejší větrné elektrárny či u Vysoké Srbské. Další rozhledny poblíž mají stát na Vrchmezí z polské strany Orlických hor, kde se do projektu zapojila obec Duszniky, v Olešnici v Orlických horách na Feistově kopci či na Velké Deštné v Orlických horách. Na Trutnovsku se má vybudovat rozhledna v Krkonošském národním parku nedaleko Rýchorské boudy. Na polské straně se připravuje stavba rozhleden například u Mieroszówa, u Barda na Ostré hoře či na hoře Czerniec u Międzylesie.

Na české straně mají další rozhledny vzniknout třeba na vrcholu masivu Kralického Sněžníku či na vrchu Adam v Orlických horách. Nových rozhleden má být celkem až osmnáct. Z toho na osmi místech již kdysi podobné věže historicky stávaly.

Nová hřebenovka protne území čtyř krajů na české straně (Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Olomoucký) a Dolnoslezského vojvodství na straně polské. Má také návaznost na už existující česko-saskou hřebenovku.

Zatímco na české straně má hřebenovka kopírovat vrcholové partie pohraničních pohoří, směrem na Polsko se kromě „kopírování" hranice rozdělí a půjde zhruba i po historické hranici Kladska přes Soví a Bardzké hory, které dříve patřilo k Čechám.

„Z větší části bude opravdu kopírovat původní historickou hranici. Hledali jsme v celém projektu i historické prvky a souvislosti, což se podařilo," uvedl Jaroslav Štefek, sekretář Euroregionu Glacensis. Ten projekt Česko polské hřebenovky představil na nedávné konferenci, která se konala ve Velichovkách a kde se hodnotily dopady projektu Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis, v rámci nějž došlo vloni i na stavby hned několika rozhleden v pohraničí.

Kromě výstavby rozhleden a vyhlídkových věží projekt počítá s propojením vybudovaných nebo plánovaných investic do turistické infrastruktury z evropských fondů a zvýšením jejich atraktivity pro návštěvníky. Má se nově vyznačit celková trasa, instalovat se bude i doprovodný mobiliář. V Orlických horách má v poutním místě v Neratově vzniknout nové turistické informační centrum a má se zde postavit nový Jánský most na místě kdysi zničeného, aby došlo i k novému propojení pro turisty přes státní hranici. V rámci projektu se počítá se i s výstavbou turistických chodníků a cest k rozhlednám, na polské straně Krkonoš se mají též rekonstruovat stávající turistické chodníky.

Celkový rozpočet projektu činí více než 10,1 milionu eur a Euroregion chce získat dotaci přes 8,6 milionu eur. Pokoušel se, aby projekt byl mezi takzvaným vlajkovými, které získají podporu a prostředky už v prvním kole pro čerpání dotačních prostředků pro léta 2014-2020. Bohužel neuspěl. „K našemu projektu byly určité připomínky, které jsme měly dopracovat. To jsme udělali, ale ani tak se úspěch nedostavil," sdělil Jaroslav Štefek. Nyní tedy Euroregion vyhodnotí na setkání všech partnerů, jak s projektem naložit, zda bude nadále žádat o finance s celým projektem, nebo zda jej rozdělí na menší celky.

Podle Jaroslava Štefka se očekává, že program pro čerpání dotací bude schválen v červnu a v září by mohla být vyhlášena první výzva na dotace. Do ní projekt Euroregion předloží. Kdyby uspěl, začnou se rozhledny stavět už v příštím roce, zejména však v roce 2017.

„Kdyby projekt uspěl, což by bylo známo někde v době května, června 2016, tak k menším investicím by došlo ještě v roce 2016, hlavní by byly v roce následujícím, protože by probíhaly tendry," dodal Jaroslav Štefek. Do konce letošního srpna mezitím mají všichni partneři stavitelé rozhleden, získat stavební povolení, aby následně mohl být projekt podán.