„Že je důležité dodržovat dopravní předpisy i v sedle jízdních kol a být k ostatním účastníkům ohleduplný, je jasné, ale dosud bylo obtížné to zkontrolovat, pokud se cyklisté vzdálili ze silnic a pohybovali se jen po cyklostezkách," uvádí Eva Prachařová, tisková mluvčí náchodské policie.

V dresech na služebních kolech…

Policisté v dresech na služebních kolech, řádně označených policejními barvami a nápisy, si v pátek poprvé vyzkoušeli, jaké je to vykonávat službu v sedle bicyklu. O den déle již vyrazili do akce naostro.

Nasazená dvoučlenná hlídka vyjela společně s cyklisty a turisty na akci Pochod okolo Jaroměře.

„Ráno o půl deváté vyjeli cyklopolicisté společně s účastníky pochodu. Za celý den až do třetí hodiny odpoledne pak najeli na šedesát kilometrů, kdy na různých trasách pochodu průběžně kontrolovali chodce a samozřejmě také cyklisty," přiblížila akci tisková mluvčí Prachařová.

Cyklisté absolvovali test na alkohol

Policistům na kolech nechyběl ve vybavení ani dechový přístroj na alkohol. „Nejeden překvapený cykloturista musel absolvovat zkušební test na alkohol. Jak pochod, tak policejní kontroly proběhly naprosto v pořádku, policejní cyklohlídka nezjistila jediné pochybení," dodala Eva Prachařová.

Přítomnost uniformovaných cyklistů si pochvalovaly zejména maminky s malými dětmi, pochopení ale našli i u tatínků a prarodičů.

Na stezky budou nyní vyjíždět často

Cyklisté v Jaroměři a okolí si nyní mohou být jisti, že uniformovaní bicyklisté i se svými služebními stroji budou vyrážet na cyklistické stezky tak často, jak to jen bude možné.

„Bezpečnost cyklovýletníků, bruslařů na in-linech nebo rodičů s kočárky a s dětmi je pro policisty stejně důležitá jako dohled nad bezpečným chováním řidičů za volantem. Nyní k tomu mají policisté i dostatečné možnosti," zakončila tisková policejní mluvčí Prachařová. (ep, sýk)