První pozemek v této lokalitě již ornitologové vykoupili. „Rezervace má umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje,“ sděluje Miloslav Hromádko, vedoucí pracovní skupiny a správce rezervace. V ideálním případě má mít rezervace kolem řeky Metuje až 70 hektarů.
Vzhledem k tomu, že vyhlédnuté pozemky mají desítky vlastníků, počítají ornitologové na takzvaných Josefovských loukách s několika lety práce.
Ve vybrané lokalitě mezi Novým Městem nad Metují a Jaroměří byl na začátku minulého století vybudován unikátní systém v délce zhruba dvaceti kilometrů. „Je významný především tím, že zachoval původní meandrující koryto řeky Metuje, přebytečnou vodu odváděl korytem nové řeky a zároveň umožňoval zaplavit či odvodnit luční porosty v nivě vybudovanými kanály,“ uvádí Hromádko.


Ornitologové ho chtějí využít pro vybudování lokality vhodné pro mokřadní ptactvo. Než získají povolení se zavodňovacím systémem manipulovat a souhlas majitelů pozemků, věnují se činnostem, které na pozemcích úzce nezávisejí: budují umělé hnízdní stěny pro ledňáčky a místa vhodná pro zahnízdění čápů. „Hlavním předpokladem pro vznik ornitologického parku je využití nyní již nepoužívaného zavodňovacího systému a vytvoření biotopu zejména pro mokřadní druhy ptáků jako jsou bahňáci, chřástalové a brodiví. Bez nadsázky lze říci, že na Josefovských loukách si Česká společnost ornitologická doslova buduje vlastní ukázkovou ptačí rezervaci,“ poznamenal Hromádko. Hlavním nynějším úkolem je však výkup pozemků v této lokalitě, což může stát miliony korun, kterými společnost nedisponuje. Proto v této souvislosti na svém webu oslovila dárce, kteří by mohli na tento projekt přispět. Domlouvají také možnost založit sbírku pomocí darovacích SMS zpráv. Rádi by na projekt získali peníze také z evropských fondů. „Pracovní skupina se obrací na všechny české ornitology a milovníky ptáků s žádostí o příspěvek na ukázkovou ptačí rezervaci,“ vyzývá správce rezervace Miloslav Hromádko.