Dobrovolné festivalové vstupné je určeno na péči o barokní perly, kostely takzvané broumovské skupiny, v nichž se festivalové koncerty převážně konají. Po osmi uskutečněných koncertech už představení devátého ročníku navštívilo téměř 2 400 posluchačů, dobrovolné vstupné přesahuje 130 tisíc korun. Jen návštěvníci sedmého koncertu přispěli částkou přesahující 17 250 korun.

„Jsem rád, že i letos můžeme všem našim stálým i novým návštěvníkům nabídnout skvělý program při zachování dobrovolného vstupného. Poděkování za to patří všem našim partnerům i návštěvníkům festivalových koncertů, kteří přispívají dobrovolným vstupným na údržbu kostelů broumovské skupiny. I díky tomu se nám daří upozornit na často špatný stav těchto unikátních dientzenhoferovských sakrálních památek," říká Jan Školník, ředitel Agentury pro rozvoj Broumovska, která je organizátorem festivalu.

Místní historie a architektura zasazená do nádherné krajiny ve spojení s klasickou hudbou v podání skvělých umělců vytvářejí jedinečnou atmosféru festivalu Za poklady Broumovska, za níž každé léto směřují v součtu více než tři tisíce lidí z blízkého okolí i ze vzdálených koutů České republiky či ze sousedního Polska.

Stamicovo kvarteto hrálo s klavíristou

V sobotu se v Ruprechticích konal jeden z koncertů, který patřil k třešničkám na dortu celého festivalového programu. Už samotné Stamicovo kvarteto slibovalo jedinečný zážitek. Kvarteto je jako patron kulturních programů v klášterní Zahradě na Broumovsku častým a vždy s nadšením očekávaným hostem. I přes nepřízeň počasí se na koncert Stamicovců a jejich hudebního hosta skvělého klavíristy Františka Malého vydalo dokonce 320 posluchačů, kteří zaplnili kostel do posledního místa. V kostelních lavicích zasedli také hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, starostka Meziměstí Eva Mücková, sponzoři a partneři festivalu. Skvělé podání Janáčkova Smyčcového kvartetu č. 2 Listy důvěrné a Sukova Klavírního kvintetu g moll odměnily stovky párů rukou dlouhým potleskem.

„Je obdivuhodné, jak se vám daří opakovaně naplnit kostely. Je krásné tady hrát," vzkázal po koncertě posluchačům i organizátorům festivalu člen Stamicova kvarteta houslista Josef Kekula.

Devátý koncert festivalu otevře dveře dalšího z kostelů broumovské skupiny opět v sobotu. Tentokrát se dějištěm stane kostel sv. Jiřího a Martina v Martínkovicích, který je jako jediný ze zdejších kostelů z dílny stavitele Martina Allia, který na žádost někdejšího opata Sartoria provedl také barokní přestavbu broumovského klášterního kostela sv. Vojtěcha.

„Další etapou české hudby provedou návštěvníky koncertu členové Tria Martinů houslista Pavel Šafařík, violoncellista Jaroslav Matějka a klavírista Petr Jiříkovský. Díla autorů první poloviny 20. století Bohuslava Martinů a Vítězslava Nováka doplní hudba jejich ruského současníka Sergerje Rachmaninova," sdělila za organizátory Markéta Hlavicová. Koncert v Martínkovicích se koná v sobotu 23. srpna od 18 hodin.

Tečku za festivalem udělá Šporcl

Devátý ročník festivalu Za poklady Broumovska slaví Rok české hudby. Festival uvádí díla známých i méně hraných českých autorů a posluchači mohou srovnat jejich díla s hudbou světových skladatelů. A nejen to, program nabízí unikátní retrospektivu české hudby. Na koncertech zaznívají postupně díla české hudby od období renesance až po současnost.

Všech deset sobotních hudebních podvečerů nabízí výjimečné hudební zážitky v podání skvělých českých komorních souborů a sólistů. Tváří devátého ročníku Za poklady Broumovska je člen festivalové čestné rady houslista Pavel Šporcl, který se na Broumovsko vrací koncertovat po šesti letech. Jeho koncert z roku 2008 přilákal podle Hlavicové 600 posluchačů. Letos mu bude patřit závěrečný koncert, který se koná v sobotu 30. srpna v kostele sv. Michaela ve Vernéřovicích. Houslový podvečer s podtitulem „Moje houslové legendy" nabídne program ze skladeb O. Ševčíka, J. Kubelíka, J. Kociana, F. Lauba, F. Ondříčka, a A. Dvořáka.

Další koncerty

Sobota 23. srpna 2014

Martínkovice, kostel sv. Jiří a Martina, od 18 hodin

Trio Martinů

Pavel Šafařík, housle

Jaroslav Matějka, violoncello

Petr Jiříkovský, klavír

Sobota 30. srpna 2014

Vernéřovice, kostel sv. Michaela, od 18 hodin

Pavel Šporcl, housle

Petr Jiříkovský, klavír