Jedním z těchto měst je Police nad Metují, kde je vyhláška v platnosti od začátku loňského roku. A podle vedení města se osvědčila.
„Alespoň částečně podomní prodej omezila. Největší problémy byly s firmami, které nabízely výhodné smlouvy na energie. Po celý rok byl klid. Jedna firma, která začala obcházet domácnosti, se ve městě objevila na podzim. Na upozornění od občanů zasáhla městská policie, která celou situaci vyřešila. Firma se vymlouvala, že o vyhlášce neví," informoval místostarosta Jiří Škop.

Na základě tohoto případu pak zdejší radnice nechala vyrobit nálepky, které jsou k dispozici na služebně městské policie a občané si je mohou vyzvednout a nalepit u vchodu do domu. „To by mělo potenciální prodejce odradit. Vylepeny budou i na dalších místech ve městě a nikdo se tak nebude moc vymlouvat, že o vyhlášce nevěděl," dodal Škop.

Pochybní obchodníci už dostali stopku také v Náchodě. Tady byl problém nejen s obchodníky, kteří obcházeli domácnosti, ale spousta stížností na městský úřad přicházela na prodejce obtěžující chodce na pěší zóně. Neustále tady totiž každému chodci vnucovali parfémy, pojištění, změnu zdravotní pojišťovny a další nabídky.

Náchodští radní tak na svém jednání v červenci loňského roku schválili zákaz podomního a pochůzkového prodeje na území města.
„Přijetím vyhlášky jsme reagovali na stále častější stížnosti našich občanů, které byly zcela oprávněné. Prodej prostě patří do obchodů a zákazník by měl rozhodnout o tom co, kdy, a především kde, si něco koupí," okomentoval rozhodnutí starosta Jan Birke.
Na dodržování vyhlášky dohlíží městská policie.

Od listopadu 2013 platí nový tržní řád také na celém území Nového Města nad Metují. Ten zakazuje veškerý podomní prodej, tedy nabídku a prodej zboží a poskytování služeb, kdy je toto zboží či služby občanům bez předchozí objednávky nabízeno v jejich bydlišti.
Novoměstští radní k tomuto zákazu přistoupili po opakujících se podnětech občanů poukazujících na to, že jsou podomním prodejem obtěžováni. Jednalo se zejména o nabídky na uzavření nových smluv na odběr elektřiny či plynu.

„Statistiky nevedeme, ale v každém případě pokoutných prodejců ubylo. Když se někde objeví, tak si občané zvykli, že nás mají upozornit a městská policie zakročí. V každém případě má vyhláška pozitivní přínos," pochvaluje si opatření novoměstský starosta Petr Hable.